Vlaams Belang eist intrekking van erkenning en subsidiëring fundamentalistische Milli Görüsmoskeeën
Chris Janssens: 'Staatsveiligheid moet ook banden onderzoeken tussen Milli Görüs en politieke partijen.'
Het Vlaams Belang wil niet enkel dat alle wettelijke middelen worden gebruikt om de opening van een middelbare school door Milli Görüs te verhinderen, maar vraagt ook een schrapping van de erkenning en financiering van vier Milli Görüs-moskeeën en een onderzoek naar de kandidaten van Milli Görüs die figureren op kieslijsten van Vlaamse politieke partijen.
Naar aanleiding van de aankoop door de Milli Görüs-beweging van de Genkse Syntra-school voor het forse bedrag van 2,5 miljoen euro is eindelijk enige aandacht ontstaan voor de ontplooiing van deze fundamentalistische moslimbeweging in Vlaanderen. Niet alleen blijkt deze beweging van plan te zijn een islamitische middelbare school op te richten in Genk, maar de bestuursleden van de beweging blijken ook op kieslijsten te figureren van CD&V, Open VLD en SP.a (Het Laatste Nieuws, 20 september).
Wat bovendien nog onderbelicht is, is dat Milli Görüs – dat er door Zuhal Demir (N-VA) terecht van wordt beschuldigd ‘de democratie te ondermijnen en zich aan shariadenken te bezondigen’ – in Vlaanderen over een uitgebreid moskeenetwerk beschikt waarvan er zelfs vier moskeeën zijn erkend en worden gesubsidieerd op basis van het decreet op de erkenning van de erediensten.
Met name de moskeeën Innerlijke Vrede (Antwerpen), Ensar (Mol), Sultan Ahmet (Heusden-Zolder) en Tevhid Camii (Gent) behoren tot Milli Görüs en werden tijdens de vorige legislaturen erkend door de bevoegde ministers Marino Keulen (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA). Dankzij deze erkenning worden deze moskeeën nog steeds gefinancierd door de provinciebesturen. Alleen al de voorbije drie jaren ontving Milli Görüs zo € 233.557 provinciale subsidies.
De beweging wordt nochtans in verband gebracht met antidemocratisch gedachtegoed en antisemitisme en werd er door de Duitse staatsveiligheid al van beschuldigd ‘de wereldlijke orde te willen afschaffen en te willen vervangen door een islamitische gemeenschap’.
Chris Janssens: ‘Het is totaal onaanvaardbaar dat een fundamentalistische beweging als Milli Görüs met belastinggeld wordt gefinancierd. Vlaams minister Liesbeth Homans moet nu eindelijk doen wat zij – ondanks aandringen van het Vlaams Belang – al vier jaar lang heeft nagelaten, namelijk de erkenning en subsidiëring van de Milli Görüs-moskeeën intrekken. Zij kan toch niet doen alsof haar neus bloedt, nu ook haar partijgenote en collega-minister Zuhal Demir publiekelijk verklaart dat de beweging anti-democratisch is?’
Het Vlaams Belang vraagt de veiligheidsdiensten ook om de vertakkingen van Milli Görüs in de Vlaamse politiek te onderzoeken. Chris Janssens: ‘Het is onaanvaardbaar dat bestuursleden van deze extreme moslimbeweging op de lijsten van CD&V, Open VLD en SP.a figureren. Ik heb overigens stellig de indruk dat sommigen in het Vlaamse politieke establishment Milli Görüs een hand boven het hoofd houden.’