Persberichten
zondag, 17 sep 2023

Vlaams Belang eist beter beleid op Dag van de Landbouw

Foto: iStock. Vlaams Belang eist beter beleid op Dag van de Landbouw

Het Vlaams Belang roept op de Dag van de Landbouw de Vlaamse regering op om het roer om te gooien in het landbouwbeleid. Ook al worden de Vlaamse land- en tuinbouwers vandaag in de bloemetjes gezet, velen van hen blijven onzeker naar de toekomst kijken”, zegt Vlaams Belang fractieleider Chris Janssens. “De Vlaamse regering speelt ondertussen al anderhalf jaar politieke spelletjes op kap van onze landbouwers. We willen dat dit stopt en dat de regering een duidelijk signaal aan de landbouwers geeft dat er voor hen een toekomst is in Vlaanderen.”

Sinds 1982 wordt op elke derde zondag van september de Dag van de Landbouw gevierd. Ook het Vlaams Belang wil deze dag niet onopgemerkt laten voorbijgaan. “Onze landbouwers verdienen respect”, aldus Janssens. “Zonder hen geen voedsel op ons bord. Maar in de praktijk blijft dat respect uit. Zeker bij de Vlaamse regering die al jarenlang de landbouwers onterecht de schuld geeft van zowat elk milieuprobleem in Vlaanderen. Ook cd&v, die zich zogezegd altijd ingezet heeft voor de landbouwsector, deed hier lustig aan mee. Pas toen zij anderhalf jaar geleden akkoord gingen met een abominabel stikstofakkoord en dat daarna leidde tot massaal protest en desastreuze peilingen, volgden de christendemocraten het Vlaams Belang in onze kritiek op dit akkoord.”

“De sector heeft nood aan een minister die niet enkel met mooie beloftes afkomt, maar ze ook waarmaakt”

“Het stikstofakkoord en de politieke impasse die daarop volgde en nog steeds verre van opgelost is, is echter niet de enige nachtmerrie voor onze landbouwers”, aldus ook landbouwexpert en Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Zo is landbouwgrond stilaan onbetaalbaar, en wordt een toekomst uitbouwen onmogelijk gemaakt voor jonge en startende landbouwers. Dit komt onder andere omdat de Vlaamse regering ondertussen aan woekerprijzen grond opkoopt om zichzelf met enkele prestigeprojectjes een schouderklopje te geven.”

In het jaar 2000 waren er in Vlaanderen nog 41.000 land- en tuinbouwbedrijven, maar dat aantal is op amper 20 jaar tijd al bijna gehalveerd, tot 22.449 overblijvende bedrijven in 2022. “En zo zijn er nog veel andere dossiers en situaties waar landbouwers in volledige onzekerheid leven”, aldus het Vlaams Parlementslid. “Denk maar aan het mestdecreet dat eraan komt en de wereldvreemde regeltjes die daarin zullen staan, of de nieuwe pachtwetgeving die het nog steeds toelaat om boeren te onteigenen als de Vlaamse regering dat wil.” 

Sintobin hoopt dan ook dat de Vlaamse land- en tuinbouwers in 2024 eindelijk een minister krijgen die het beste met hen voor heeft. “De sector heeft nood aan een minister die niet enkel met mooie beloftes afkomt, maar ze ook waarmaakt. Veel met landbouwers gaan praten is zeker positief, en dat juicht onze partij ook toe. Maar als je ze dan uiteindelijk aan de onderhandelingstafel laat stikken, trekken we daar onze conclusies uit.”