Nieuws
maandag, 25 jan 2021

Vlaams Belang eist actie tegen piraterij

Het Vlaams Belang wil dringend de diplomatieke en militaire strijd tegen de piraterij opvoeren. “Veelvuldige en recente ongeregeldheden tonen de noodzaak hiervan aan”, zegt Pieter De Spiegeleer van het Vlaams Belang. “Elke dag wordt minstens één incident gemeld in de Golf van Guinee.”

Bij de ontvoering van 15 bemanningsleden van een containerschip in de Golf van Guinee is zaterdag een dode gevallen. Het gebeurde toen piraten de ruimte bestormden waarin de bemanning zich had verschanst. Helaas zijn dit soort overvallen in de Golf van Guinee schering en inslag geworden. “Uit het jaarrapport van het Piracy Reporting Centre van het International Maritime Bureau (IMB) blijkt dat daar in 2020 zomaar eventjes 130 bemanningsleden van schepen zijn ontvoerd. Een recordaantal”, aldus Kamerlid Pieter De Spiegeleer. “Piraten belagen de schepen soms dagen na elkaar.”

“Drie federale ministers die met hun neus op de problematiek van de piraterij zitten, maar geen enkele die iets onderneemt”

In maritieme kringen wordt gevreesd dat het in West-Afrika net zo erg gaat worden als met de Somalische piraten in de Golf van Aden ruim tien jaar geleden. “Door de marine-aanwezigheid is de piraterij in Somalië ondertussen zo goed als verdwenen”, vervolgt De Spiegeleer. “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat het probleem van de piraterij zich enkel maar verplaatst.” Het Vlaams Belang wil dat meer informatie wordt uitgewisseld en dat beter wordt samengewerkt met de instanties ter plaatse, om de verontrustende situatie te keren. “Indien nodig ook militair.”

De nautische wereld is uitermate belangrijk voor onze economie en onze tewerkstelling. Het is voor De Spiegeleer dan ook niet te vatten dat het probleem van de piraterij in de beleidsverklaring van minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) slechts vier volzinnen aandacht kreeg. “De Cel Maritieme Beveiliging die in 2018 werd opgericht, zou volgens Van Quickenborne eindelijk wettelijk omkaderd worden en afgebakende bevoegdheden krijgen, maar in de praktijk hebben we daar helaas nog niets van gemerkt.”

“België mag niet langer wegkijken”, besluit De Spiegeleer. “Om een piraterij-gerelateerde crisis zoals in 2008 en 2009 te vermijden, is een diplomatieke en militaire strijd tegen de piraterij noodzakelijk. Naast Van Quickenborne ga ik hierover minister van Defensie Ludovine Dedonder (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) ondervragen.”