Persberichten
donderdag, 11 jul 2024

Vlaams Belang bedankt wie leeuwenvlag uithangt op 11 juli en maakt zich op voor lokale verkiezingen

Vandaag op 11 juli, de Vlaamse Feestdag, trekken mandatarissen, leden en sympathisanten van het Vlaams Belang massaal het land rond om trotse Vlamingen die hun vlag uithangen te bedanken. Dat gebeurt dit jaar door middel van een zelfklever, aangepast per stad of gemeente. “De massa aangevraagde en uitgehangen Vlaamse Leeuwenvlaggen zijn hartverwarmend”, stelt partijvoorzitter Tom Van Grieken. Het is een voorbode: op 13 oktober kleuren we Vlaanderen nog Vlaamser!” De Vlaams Belang-voorzitter doet tevens een oproep aan formateur Bart De Wever (N-VA) om het communautaire niet links te laten liggen en de Vlaams-nationale stemmenwinst in de weegschaal te leggen.

Naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag gaat het Vlaams Belang elk jaar op pad om Vlamingen die hun vlag uithangen te bedanken met een klein aandenken. Dit jaar worden de opties beperkt door de sperperiode voor de verkiezingen van 13 oktober, maar dat weerhield het Vlaams Belang er niet van een creatieve oplossing te voorzien. “Dit jaar vroegen maar liefst 35.000 Vlamingen een leeuwenvlag aan”, aldus Van Grieken. “Dat zijn er aanzienlijk meer dan vorige jaren. Al deze trotse Vlamingen worden dit jaar bedankt met een zelfklever.”

De zelfklevers dienen niet enkel ter viering van de Vlaamse Feestdag, maar geven een duidelijke boodschap mee richting de lokale verkiezingen. “We willen de inzet van de lokale verkiezingen beklemtonen”, zegt Van Grieken. “Op 9 juni werd het Vlaams Belang de grootste partij in nagenoeg de helft van de Vlaamse steden en gemeenten. Vlaanderen stemde nog nooit zo Vlaams en rechts en dat biedt een enorm potentieel voor 13 oktober. De verkiezingen van juni, waren die van de versterking. De verkiezingen van oktober worden die van de verankering. We gaan Vlaanderen weer van ons maken, gemeente per gemeente.”

Van Grieken doet bovendien ook een oproep naar aanleiding van 11 juli naar federaal formateur Bart De Wever (N-VA) om de Vlaams-nationale stemmenwinst van 9 juni niet onbenut te laten. “Leg de verkiezingsuitslag van de afgelopen verkiezingen in de weegschaal en laat het communautaire niet links liggen", roept Van Grieken op. “Hervormen binnen de Belgische staatsstructuur is onmogelijk. Een regeringsdeelname zonder diepgaande communautaire hervormingen is compleet zinloos.”