Vivaldi houdt de banken groot en de spaarders klein
Uit een recent rapport van de Mededingingsautoriteit blijkt dat de spaarrente bij de grootbanken laag blijft wegens het gebrek aan concurrentie tussen deze banken. Het Vlaams Belang wil dat de federale regering zich veel sterker inzet voor de belangen van de kleine spaarders. “Die mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “We roepen de federale regering op om de banken het mes op de keel te zetten en eindelijk de minimumrente te verhogen.”
Het is niet de eerste maal dat Vermeersch in de plenaire vergadering van de Kamer deze oproep richt aan Vivaldi en aan minister Vincent Van Peteghem (cd&v) in het bijzonder. In mei stelde het Kamerlid ook al dat de banken hun macht misbruiken om de rente op onze spaarboekjes laag te houden, terwijl de rente die ze zelf krijgen bij de Centrale Bank of op woonleningen fors gestegen is. En in juni zei hij dat de markt van de spaarboekjes in dit land, in tegenstelling tot de andere Europese landen, niet werkt en dat de concurrentie onvoldoende speelt. Vermeersch had het toen over minstens een soort stilzwijgend akkoord tussen de grootbanken om de rente niet snel op te trekken.
“Het gebrek aan concurrentie tussen de grootbanken schaadt de spaarders heel erg”
“En nu bevestigt de Mededingingsautoriteit dus datgene wat wij al lang wisten. Alleen hebben Van Peteghem en de regering bewust een half jaar verloren laten gaan”, aldus Vermeersch. “Het valt enkel te betreuren dat de minister weinig oor heeft naar de voorstellen die deze marktwaakhond doet: het afstappen van de onduidelijke basistarieven en getrouwheidspremies; de meeneembaarheid van het rekeningnummer, en het gemakkelijker maken van het veranderen van rekening.”
Het Vlaams Belang kan zich niet neerleggen bij de sterke dominantie van slechts enkele spelers in de bankenmarkt. Het gebrek aan concurrentie schaadt de spaarders heel erg. “De Mededingingsautoriteit is één partij vergeten te benoemen die mee in dat complot zit, en dat is de federale regering”, besluit Vermeersch. “Doordat deze al vele maanden niet rechtstreeks ingrijpt, verdienen de banken bakken geld op kap van de kleine spaarders. Vivaldi houdt de banken groot en de spaarders klein.”