“Verwacht u aan forse accijnsverhogingen”
Het Vlaams Belang stelt vast dat waar de liberalen in dit land vroeger hun eigen geloofwaardigheid aan de begroting verbonden, ze vandaag openlijk vechten om de cijfers valselijk op te smukken. “We zien eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) dwingen om de begroting opnieuw aan te passen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “En die bijstelling wordt nu bestempeld als een ‘materiële fout’, maar dat is het allerminst: er komen forse accijnsverhogingen aan.”
Maandag werd, bij de voorstelling van de begroting, duidelijk dat de finale begrotingscijfers afwijken van de ontwerpbegroting die de regering op 15 oktober had ingediend bij de Europese Commissie. “Toen werd voor volgend jaar een tekort van 5,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor alle overheden samen gemeld, maar dat is al 6,1 procent van het bbp geworden”, aldus Vermeersch. “Dat is dus 1,7 miljard euro slechter en het slechtste resultaat van de hele Europese Unie.”
De belangrijke aanpassing, tegen alle parlementaire regels in, kwam er omdat staatssecretaris De Bleeker besloten had de kostprijs van de verlenging van de lagere btw op energie mee te tellen. “Dit is helemaal geen 'materiële fout', zoals men nu poogt te laten uitschijnen”, vervolgt Vermeersch. “De essentie gaat niet over het feit of de begroting nu 0,3 procent van het bbp of 1,7 miljard euro beter of slechter wordt. De essentie gaat over het feit of de btw-verlaging nu al dan niet permanent is. En door het feit dat de premier de begroting laat aanpassen en de verlenging van de btw-verlaging dus laat schrappen, is de btw-verlaging dus helemaal niet permanent.”
“Bovendien bevestigt de premier hiermee dat het de bedoeling is om een verlenging van de btw-verlaging, geheel of gedeeltelijk, te compenseren met een stijging van de accijnzen”, besluit Vermeersch, die deze middag eerste minister De Croo over de kwestie zal ondervragen. “Als de begroting nu wordt bijgepast, werd de bevolking op het verkeerde been gezet over de permanente btw-verlaging en mag men zich verwachten aan forse accijnsverhogingen.”