Verouderde busvloot brengt dienstverlening en veiligheid in gedrang
Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op de ontluisterende cijfers over de verouderde busvloot van De Lijn. Het is een oud zeer, maar kwam recent opnieuw onder de aandacht na een ernstig ongeval op een spoorwegovergang in Zedelgem. “Het is ronduit beschamend dat reizigers en chauffeurs daardoor niet kunnen rekenen op de dienstverlening en bovendien worden blootgesteld aan grote risico’s”, zegt Vlaams Parlementslid Sarah T’Joens. “We eisen onmiddellijke actie van minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).”
Uit de cijfers blijkt dat bijna de helft van de bussen ouder is dan 10 jaar, en meer dan 300 bussen zelfs meer dan een miljoen kilometer op de teller hebben staan. Het Vlaams Belang vindt dit zonder meer onverantwoord, en hekelt het falende beleid. “Het volstaat niet dat De Lijn verklaart dat de bussen technisch gezien in orde zijn, een ouder wagenpark zorgt nu eenmaal voor meer risico op technische mankementen”, aldus T’Joens. “Dit leidt niet alleen tot onveilige situaties, zoals het recente ongeval in Veldegem pijnlijk aantoont, maar ook tot een onbetrouwbare dienstverlening. Dat maandelijks een vijfde van de bussen niet inzetbaar is, is onaanvaardbaar.”
“Direct gevolg van wanbeleid”
Het Vlaams Belang wijst er tevens op dat De Lijn al jarenlang de doelstelling voor busvervanging niet haalt. Ook in de voorgaande jaren bleef het aantal vervangingen ver achter bij de doelstelling. “Dit is een direct gevolg van het wanbeleid van de opeenvolgende Vlaamse regeringen”, gaat T’Joens verder. "De beloofde investeringen zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat, zolang de prioriteiten niet grondig herzien worden.”
“De Vlaming moet kunnen rekenen op stipte, propere en veilige bussen”, besluit T’Joens, “of ze nu op diesel, waterstof of elektriciteit rijden: correct en slim investeren is dringend aan de orde.”