"Uitleg vereist over 65 miljoen euro belastinggeld"
Het Vlaams Belang eist dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) het hele corona-testbeleid herbekijkt en dat hij, net zoals de labo’s, duidelijkheid verschaft over wat er met de 65 miljoen euro belastinggeld die gewoon te veel werd betaald, is gebeurd. “Vandenbroucke liet labo’s bouwen om de coronatesten te analyseren”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “En nu hij daar de stekker uit trekt blijken er vele tientallen miljoenen te veel betaald te zijn geweest. Dat is onaanvaardbaar.”
Om voldoende testcapaciteit te garanderen, richtte Vandenbroucke twee jaar geleden het federaal testplatform 2.0 op. “Hij deed dat op aanraden van verschillende experten, die uiteraard verbonden waren aan deze labo’s”, aldus Sneppe. “Al snel bleek echter dat de reguliere klinische labo’s voldoende hadden kunnen opschalen en drie maand na de oprichting was het federale testplatform 2.0 al overbodig. Reeds op 22 oktober 2021 vroegen we wanneer het federaal testplatform zou worden stopgezet, maar de minister wou van geen wijken weten.”
“Het niet weten wat er met belastinggeld gebeurt, is geen teken van goed bestuur, maar van totale onbekwaamheid”
“Ondertussen weten we hoeveel dit beleid ons te veel heeft gekost. Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat de overheid 276 miljoen gespendeerd heeft aan het platform. En omdat er voor 15 miljoen euro in voorraad ligt, bedraagt de effectieve kost 261 miljoen euro. Omdat er 57 euro per test betaald werd, een prijs die 35 procent hoger ligt dan de kostprijs bij klassieke labo’s, had de factuur 65 miljoen euro minder kunnen bedragen”, vervolgt Sneppe. “De overheid betaalde voor testen die niet werden uitgevoerd. De minister vergoedde deze labo’s standaard voor het uitvoeren van 2.000 testen per dag. Indien meer getest werd, werden de labo’s extra vergoed. Indien er minder getest werd, werd gewoon betaald voor 2.000 testen. En er werd meer niet dan wel getest.”
“Op de vraag wat er met het geld is gebeurd krijgen we geen antwoord, want de minister weet het zelf niet”, besluit Sneppe. Het is mogelijk dat de labo’s de winsten hebben doorgestort naar de algemene middelen van de ziekenhuizen waaraan ze verbonden zijn. Het zou dus ook kunnen, zoals de experten beweren, dat de patiënt er beter door geworden is. “Maar we kunnen dit niet controleren. Er is een totaal gebrek aan transparantie. Het lijkt erop dat de overheid zich langs alle kanten liet bedotten en in paniek langdurige en veel te dure contracten afsloot met ons belastinggeld.”