Nieuws
maandag, 06 jan 2025

Toekenning van sociaal tarief voor energie moet eerlijker en socialer

Foto: iStock. Toekenning van sociaal tarief voor energie moet eerlijker en socialer

Het Vlaams Belang heeft in de Kamer opnieuw een voorstel van resolutie ingediend om een belangrijke aanzet te geven tot een structurele hervorming van het sociaal tarief voor energie. “De verdeling van dit tarief moet eerlijker gebeuren”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “We willen daarom een categorie begunstigden toevoegen, op basis van het inkomen. En door ook het sociaal tarief te plafonneren, willen we de verspilling, waartoe het huidige systeem aanleiding geeft, tegengaan.”

Het sociaal tarief voor energie is een voordelig tarief voor elektriciteit, aardgas of warmte, dat wordt toegekend aan huishoudelijke afnemers die tot bepaalde categorieën behoren. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een leefloon van het OCMW ontvangen, of een uitkering van de Federale Pensioendienst, zoals een inkomensgarantie voor ouderen, of om huurders van een sociaal appartement. “Het wordt automatisch toegekend op basis van het al dan niet onder een statuut vallen, en niet op basis van inkomen”, aldus Ravyts.

Als sociale volkspartij heeft het Vlaams Belang oog voor het feit dat sommige huishoudens momenteel geen recht hebben op het sociaal tarief omdat ze niet de juiste statuten hebben, terwijl ze zich nochtans in een precaire financiële situatie bevinden. “Het sociaal tarief voor energie moet worden toegekend aan gezinnen die het daadwerkelijk nodig hebben”, gaat het Kamerlid verder. “En we moeten verhinderen dat waar dat niet het geval is, bijvoorbeeld omdat er naast een weliswaar laag arbeidsinkomen hebben, ook andere inkomsten zijn, zoals huurinkomsten, nog aanspraak kan worden gemaakt op het tarief in kwestie.”

“De huidige regeling geeft aanleiding tot verspilling”

“We moeten ook verspilling verhinderen”, aldus nog Ravyts. “Verbruik is binnen het sociaal tarief niet beperkt tot een bepaalde hoeveelheid in kilowattuur, zodat mensen die ervan genieten, zoveel kunnen verbruiken als ze willen. En dat zorgt uiteraard voor verspilling, en voor een hogere factuur voor de belastingbetaler.”

Het Vlaams Belang wil dat het sociaal tarief gaat naar de mensen die er het meeste nood aan hebben, en wil daarom een degressief systeem invoeren. Gezinnen waarvan het gezinsinkomen 80 procent of minder is dan het referentie-inkomen moeten het gemiddeld verbruik van hun gezins- en verwarmingstype aan sociaal tarief krijgen. Indien het inkomen tussen 80 en 90 procent van het referentie-inkomen bedraagt, is dat 75 procent. En ligt het inkomen tussen 90 procent en 100 procent van het referentie-inkomen, gaat het om 50 procent. “Al het verbruik dat daarbuiten valt, moet worden aangerekend aan het commercieel tarief”, besluit Ravyts.