Persberichten
vrijdag, 15 okt 2021

Tientallen ziekenhuisbedden in Brussel onbeschikbaar door lege vacatures

De Brusselse ziekenhuizen kampen met een tekort aan verpleegkundigen en moeten daarom 145 gewone ziekenhuisbedden en 29 bedden voor intensieve zorgen gesloten houden. Dat blijkt uit een vraag van Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) in de Commissie Volksgezondheid aan Collegeleden Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen). Ziekenhuizen in de rest van Vlaanderen draaien op voor tekorten en slecht beleid in Brussel”, aldus Lootens-Stael.

Eind augustus konden ziekenhuizen uit Brussel patiënten overplaatsen naar ziekenhuizen in de rest van Vlaanderen of in Wallonië. Dit veroorzaakte opschudding in sommige steden, zoals in Aalst, omdat de eigen zorg in het gedrang dreigde te komen. Het gevolg van die regeling is immers dat ziekenhuizen bij bepaalde parameters bedden voor eventuele covidpatiënten moeten vrijhouden. Maar niet alle ziekenhuisbestuurders werden hier blij van. Daarnaast zijn er nog factoren die de Brusselse ziekenhuissector het afgelopen anderhalf jaar extra kwetsbaar toonden. Daarom stelde Lootens-Stael de vraag of er wel genoeg ziekenhuisbedden zijn. “Het mag geen publiek geheim zijn dat de afbouw van het aantal ziekenhuisbedden - vooral in intensieve zorg - de laatste jaren nu voor problemen zorgt”, aldus Lootens-Stael.

“Dit is tekenend voor het slabakkend gezondheidsbeleid in het Hoofdstedelijk Gewest”

“Wanneer ik vaststelde dat bij relatief kleine aantallen covidpatiënten de Brusselse ziekenhuizen reeds overvraagd zijn en beroep moeten doen op de capaciteit in andere Vlaamse steden dan is de vraag relevant of alle ziekenhuisbedden wel operationeel zijn en zo ja of er dan geen verhoging van het aantal bedden moet komen”, stelt Lootens-Stael. “Tot mijn verwondering vertelde Maron mij dat zijn kabinet op 7 september in de Brusselse ziekenhuizen 335 vacatures voor verpleegkundigen telde waardoor 145 gewone en 29 bedden voor intensieve zorg niet konden benut worden.”

“Andere ziekenhuizen draaien dus op voor de personeelstekorten in de Brusselse ziekenhuizen”, vervolgt Lootens-Stael. “Maron kon me echter niet vertellen waar het probleem het grootst is, in de private of in de openbare ziekenhuizen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Dat is tekenend voor het slabakkend gezondheidsbeleid in het Hoofdstedelijk Gewest en het slecht beleid in het algemeen. Deze tekorten moeten opgelost worden!”, besluit Lootens-Stael. “Ik ga dan ook eerstdaags het eventuele verschil tussen private en openbare ziekenhuizen verder bevragen.”