Terwijl Vlaanderen klimaatriem aanhaalt, gaan China en India voor steenkool
Donderdag werd het Vlaamse Klimaatakkoord voorgesteld. Er komen draconische verplichtingen, zoals een renovatieverplichting voor wie een nieuwe woning koopt en een gedwongen elektrificatie van het wagenpark. Maar terwijl Vlaanderen dus gaat voor torenhoge stroomfacturen, gaat men in India en China voor vervuilende steenkool. “Tegelijk gaat de federale regering volop voor gascentrales om de propere kerncentrales te vervangen, waardoor de elektriciteit die de Vlaamse Regering volop wil inzetten meer CO2 dan ooit zal uitstoten.”
Om tegemoet te komen aan de strenge EU-klimaateisen en mee te kunnen doen aan het deugtheater in Glasgow rond ‘COP26’, heeft de Vlaamse Regering halsoverkop - terwijl deze week Jan Jambon (N-VA) in het buitenland zat en klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) volgens Terzake op reis was - haar eigen klimaatdoelstellingen van 2019 verstrengd met een pakket van peperdure dwangmaatregelen. De regering-Jambon wil zo naar 2030 toe de CO2-emissies niet met 35%, maar nu met 40% doen dalen.
"China gaat volop voor steenkool terwijl de Vlaamse regering voor COP26 geen kosten uit de weg gaat, lees: torenhoge kosten voor de burger”
“De Vlaamse regering wil hiervoor geen torenhoge kosten uit de weg gaan”, stelt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang). “Torenhoge kosten op de kap van de burger. Er komt een verplichte warmtepomp en een verbod om te verwarmen met gas of mazout, terwijl de stroomkosten en de belastingen op stroom de hoogte ingejaagd worden. Verder kan vanaf 2029 niemand nog een gewone wagen op brandstof kopen. Terwijl er onvoldoende plannen zijn voor de nodige laadinfrastructuur en al zeker niet om een uitgerust stroomnet te hebben dat deze gigantische nieuwe elektriciteitsstromen aankan.”
“De Vlaming kijkt dus op tegen gigantische kosten”, aldus van Rooy, “en dat voor dubieuze klimaatresultaten. Want, zo merkt ook De Standaard op, China en India gaan volop voor steenkool gaan. Zij weigeren hun handtekening te zetten onder een akkoord om niet meer te investeren in steenkoolcentrales."
“Bovendien hebben de fanatieke elektrificatie-inspanningen van de Vlaamse overheid weinig nut als de stroom met gas moet opgewekt worden, want dezelfde partijen als die in de Vlaamse regering hebben ons opgezadeld met de kernuitstap, lees: de gasinstap. Dit is dus een klimatologische vestzak-broekzakoperatie waarvoor de Vlaming tweemaal mag betalen.”