Tags en graffiti bij Brusselse vervoersmaatschappij kosten handenvol geld
Aantal gevallen graffiti stijgt op 1 jaar tijd met 34%
Tags, graffiti en stickers verwijderen kost de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB jaarlijks handenvol geld, zo blijkt uit het antwoord van minister Pascal Smet op een vraag van Brussels Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens. En het probleem was nooit groter dan vandaag.
Op één jaar tijd, tussen 2016 en 2017, steeg het aantal graffiti-gerelateerde gevallen van vandalisme tegen de MIVB met maar liefst 34%. Waar de MIVB in 2016 ongeveer 56.000 gevallen optekende, waren er dat vorig jaar zowat 75.000. Dat wil zeggen dat er dagelijks (!) meer dan 200 tags en graffiti dienen te worden verwijderd. Enkel en alleen al voor bijvoorbeeld het MIVB-station ‘Hallepoort’ moet er meer dan zeven maal per dag graffiti of wildgeplakte affiches verwijderd worden (2735 gevallen voor 2017).
Dat verwijderen heeft natuurlijk ook een kostenplaatje: bijna een half miljoen euro voor 2017 (456.000 euro).
Het Vlaams Belang pleit er voor om zo vaak als mogelijk over te gaan tot identificatie van de dader(s), voornamelijk aan de hand van camerabeelden, en de dader(s) te laten opdraaien voor de integrale kost van de verwijdering.
De MIVB geeft zichzelf 48 uur de tijd om graffiti en andere besmeuringen en aanplakkingen te verwijderen, uitbater JC Decaux (schuilhuisjes) een week – tenzij het gaat om racistische tags, dan worden deze binnen de drie uur verwijderd. Voor het Vlaams Belang zou het alvast een goed signaal zijn mocht de MIVB zich voor ALLE graffiti, tags, enzoverder zo snel en efficiënt inzetten, teneinde het ‘broken window’ fenomeen adequaat tegen te gaan.