Persberichten
woensdag, 31 mrt 2021

Studie steunt positie Vlaams Belang: “Scholen moesten open blijven”

In tegenstelling tot wat de beslissingen van het Overlegcomité deden uitschijnen, blijken scholen geen grotere factor te zijn in de verspreiding van het coronavirus. Dat wijst een antistoffenstudie uit. “Ondanks alle beloftes van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en stoere verklaringen van minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft men willekeurig en blind de scholen gesloten”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). “Dat cijfers nu zwart-op-wit aantonen dat de schoolgaande jeugd geen grotere rol zou spelen in de COVID-verspreiding is een bittere pil om te slikken.” De onderwijscijfers in Vlaanderen wijzen zelfs op een ondergemiddeld aandeel in de nationale besmettingen.

Uit testen afgenomen in december en januari - van zo’n 1.300 leerlingen en 818 personeelsleden op 40 middelbare en 44 lagere scholen - blijkt dat er ongeveer een even groot percentage van mensen met antistoffen werd aangetroffen dan er te vinden is in de algemene populatie. Het gaat om 12,4 procent van de leerlingen en 14,8 procent van het schoolpersoneel. Het percentage antistoffen dat gevonden werd in de algemene Belgische bevolking was eind december 14,4 procent. Met andere woorden: er zijn geen aanwijzingen dat er meer besmettingen plaatsvinden op de scholen dan buiten de scholen. 

Besmettingen in Vlaamse scholen zelfs nog lager dan elders in België

“Het is zelfs nog erger, want in de Vlaamse scholen gaat het om nog veel minder”, zo reageert Beckers op de cijfers. “In Vlaanderen gaat het slechts om 8,7% van de leerlingen en 13,2% van het personeel. Dat is dus stevig onder het nationale gemiddelde. Dat uitgerekend Jambon en Weyts - bevoegd voor de Vlaamse Gemeenschap - mak instemden met de directieven van het Veiligheidscomité is dus zeer teleurstellend.”

Verder blijft Beckers zitten met ernstige vragen over de verdere chaotische en amateuristische afhandeling van de beslissingen. Eerst zouden enkel de poorten van de lagere en middelbare scholen dicht blijven, dan werd de mogelijkheid van afstandsonderwijs ook ingetrokken (terwijl dat medisch helemaal geen risico inhoudt) en na verwarrende berichtgeving vanwege de koepels werd ook besloten tot een algemene sluiting van het kleuteronderwijs. “Hoe kan je dit geblunder nog goedpraten?”, besluit Beckers. “Weyts mag zich na de Paasvakantie aan enkele scherpe vragen verwachten in het Vlaams Parlement.”