Studie bevestigt: daling aantal gemeenteraadsleden Brussel nefast voor Nederlandstaligen
Vlaams Belang roept op om in 2019 van minimumvertegenwoordiging breekpunt te maken
Een studie uitgevoerd door verschillende onderzoekers voor Brussels Studies bevestigt datgene waar het Vlaams Belang reeds in februari 2017 voor waarschuwde: een drastische vermindering van het aantal gemeenteraadsleden in de 19 Brusselse gemeenten zal ervoor zorgen dat de Nederlandstaligen overal uit de gemeenteraden verdwijnen.
Brussels Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens stelde zowat anderhalf jaar geleden: “De ware reden voor de demarche van de PS lijkt nogal voor de hand te liggen: met het schrappen van zowat één op drie gemeenteraadsleden zullen de eerste ‘slachtoffers’ de weinige Nederlandstalige gemeenteraadsleden zijn. Enkel nog een met handen en voeten gebonden ‘flamand de service’ op een francofone lijst zal met instemming van de Franstaligen in een Brusselse gemeenteraad kunnen zetelen.”
Wat toen nog werd weggelachen door de andere Nederlandstalige partijen in de hoofdstad wordt nu dus bevestigd door een onafhankelijke studie. Daarin wordt berekend dat bij een vermindering met 10, 20 of 30 procent van het aantal raadsleden het aantal Nederlandstaligen vaak zal dalen tot nul. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn in Oudergem en Elsene. Bijna alle lijsten die bij zo’n vermindering zouden verdwijnen zijn Nederlandstalig.
Het Vlaams Belang herhaalt dan ook zijn eis om op gemeentelijk vlak in het Brussels gewest een minimumvertegenwoordiging voor de Nederlandstaligen te voorzien, in overeenstemming met de bestaande regeling op gewestelijk vlak. Dominiek Lootens: “Ik roep alle Vlaams-Brusselse partijen op om hier volgend jaar bij de gewestverkiezingen een breekpunt van te maken.”