Persberichten
maandag, 09 sep 2024

Strengere nationaliteitswetgeving: geen woorden maar daden

Foto: iStock. Strengere nationaliteitswetgeving: geen woorden maar daden

Nu sommige Arizona-partijen er blijk van hebben gegeven om de nationaliteitsverwerving in dit land stevig te willen verstrengen, zal het Vlaams Belang de versnelde samenroeping van de commissie Binnenlandse zaken vragen en ook haar eigen voorstellen ter stemming voorleggen. Dat zegt Kamerlid en commissievoorzitter Ortwin Depoortere (Vlaams Belang).

Vorig jaar kreeg een recordaantal van 55.000 ‘nieuwkomers’ de Belgische nationaliteit toegekend. Dit jaar (periode januari-mei) kregen al 26.173 mensen de Belgische nationaliteit. Als dezelfde trend zich verderzet, wil dat zeggen dat er bijna 63.000 mensen onze nationaliteit zullen verwerven op 1 jaar. Dat is even veel als het hoogste aantal ten tijde van de snel-Belgwet (2001), en een stijging van bijna 15 procent ten opzichte van vorig jaar.  De N-VA wil naar eigen zeggen de nationaliteitsverwerving moeilijker maken. “Als Vlaams Belang steunen we uiteraard iedere verstrenging” zegt Depoortere. “Daarom geven we de N-VA en mijnheer Francken de kans om het ditmaal niet enkel bij woorden te houden. Wij zullen de commissie samenroepen, zodat de voorstellen van N-VA en onszelf kunnen besproken worden.”

Het Vlaams Belang dient zelf namelijk ook enkele voorstellen in om de voorwaarden tot het verkrijgen van de nationaliteit te verstrengen. Zo wil de partij de voorwaarden voor een minimumtermijn van een wettelijk verblijf van vijf jaar verdubbelen naar tien jaar. Ook de minimumtermijn van het huwelijk als voorwaarde voor de nationaliteitsverwerving wil het Vlaams Belang optrekken van drie naar vijf jaar.

“Het verwerven van de Belgische nationaliteit mag namelijk niet alleen een ‘geldelijke kwestie’ zijn, zoals Francken voorstelt,  maar is de beloning en het laatste sluitstuk van een geslaagde integratie. Daarom is het van belang om de minimumtermijn van wettelijk verblijf te verdubbelen”, verklaart Depoortere de voorstellen van de partij.

“De MR en de Cd&v van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor pleitten in het verleden ook voor een verstrenging van de voorwaarden. Het Vlaams Belang is bereid om mee een meerderheid te leveren, zodat Theo Francken voor eenmaal zijn woorden in daden kan omzetten” besluit Depoortere. “Want eens de N-VA partijen zoals Vooruit en Les Engagés mee in het zadel hijst, zal van een strenger migratie- en nationaliteitsbeleid alvast geen sprake meer zijn.