Spaarvergoeding ligt veel te laag
Ons spaargeld is onvoldoende beschermd tegen de gedaalde koopkracht en wordt zwaar getroffen door de hoge inflatie. “De rente op spaarboekjes wordt slechts mondjesmaat verhoogd terwijl de banken zelf wel een hogere vergoeding krijgen voor het geld op hun rekening bij de Centrale Bank”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. Hij roept minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) op om maatregelen te treffen zodat aan de gewone spaarder extra rente zou worden toegekend.
In de strijd tegen de hoge inflatie, voerde de Europese Centrale Bank (ECB) het afgelopen jaar verschillende renteverhogingen door. Na elke renteverhoging van de ECB kregen de banken hogere vergoedingen voor hun bankreserves. Dat is het geld dat ze niet onmiddellijk nodig hebben en dat ze in bewaring geven aan de Nationale Bank. “De gewone spaarder kon nauwelijks of niet profiteren van deze verhogingen”, aldus Van Lommel.
“De banken worden rijker ten koste van de spaarders”
De rentetarieven op het spaarboekje houden geen gelijke tred met de vergoeding die de banken ontvangen. Het verschil is ongezien. Terwijl de banken al 3 procent vergoeding krijgen voor hun reserves, krijgt de gewone spaarder amper 1 à 2 procent op het spaarboekje. Ook de rente op de spaarrekening van de overheid werd pas verlaagd. “Het koopkrachtverlies van het spaargeld is voor elke spaarder een serieuze domper, maar zeker voor degenen die het spaargeld nodig hebben als noodzakelijke inbreng om een eigen woning te verwerven”, vervolgt Van Lommel. “De vastgoedprijzen zijn nauwelijks gedaald en de hypotheekrente is wel al fors gestegen. Ook voor oudere mensen voor wie het spaargeld een noodzakelijke aanvulling is op een karig pensioen, weegt het koopkrachtverlies zwaar door.”
Banken houden zich steeds minder bezig met hun klassieke functie: het geld dat klanten op rekeningen zetten gebruiken om leningen te geven aan bedrijven en huishoudens. In de plaats daarvan richten ze zich op de ontwikkeling van financiële producten, gebaseerd op speculatie, die ze verhandelen om winst op te maken. Het maakt banken kwetsbaar en afhankelijk van het vertrouwen van de financiële markten. “De klant is daarvan de dupe”, besluit Van Lommel. “Een betere regulering van de bankensector dringt zich dan ook op. Naar verwachting zal de ECB volgende week opnieuw de rente verhogen, wellicht tot 3,75 procent. Hoog tijd voor maatregelen met het oog op extra rente voor de gewone spaarder.”