“Snelheidsbeperking Brusselse Ring is gewoon nieuw rondje autopesten”
Op 1 september gaat de maximaal toegelaten snelheid op de ring rond Brussel omlaag van 120 naar 100 kilometer per uur. Dat besliste de Vlaamse regering in het kader van het klimaatplan dat de CO₂-uitstoot tegen 2030 wil verminderen met 55 megaton. Aangezien verschillende verkeers- en milieuexperts grote vraagtekens plaatsten bij de efficiëntie hiervan, zette het Vlaams Belang de problematiek opnieuw op de agenda het Vlaams Parlement, om de beslissing alsnog te herzien.
120 km per uur rijden op de Brusselse Ring: zowat iedere chauffeur die er af en toe passeert, weet dat dat zo goed als nooit aan de orde is. Dat bevestigt ook het Vlaams Verkeerscentrum die stelde dat de Ring 17 van de 24 uur op of over zijn totale capaciteit zit. “In de praktijk zal het verkeer tussen pakweg 22 en 5 uur dat vroeger wél 120 kon rijden, nu worden gedwongen om het trager aan te doen”, duidde de woordvoerder van het Verkeerscentrum. Bovendien blijkt de maatregel amper effect te hebben op het beoogde doel: namelijk het reduceren van de CO₂-uitstoot. Volgens verkeersexpert Hajo Beeckman (VRT) zou de snelheidsbeperking goed zijn voor een verlaging van amper 0,13 megaton of amper 0,24% van het vooropgestelde doel.
Slootmans: (Vlaams Belang): “100 per uur moeten rijden op Brusselse Ring om het klimaat te redden, dat is onwetenschappelijk”
Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) vroeg mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) dan ook met aandrang de maatregel te herzien. “Elke studie toont aan dat het klimaatargument in de verste verte geen hout snijdt”, aldus Slootmans. “Minister Peeters laat zich opjagen door een links-groene meute, zonder wetenschappelijke basis en zonder draagvlak in Vlaanderen. Dit is een symbolische maatregel die nul effect heeft en maar één doel dient: de autobestuurder die al suf geslagen wordt met taksen, belastingen en accijnzen nog verder te pesten. Het is kras dat een liberale minister mensen die werken, ondernemen en onze economie zuurstof geven op een dergelijk groteske manier viseert en straft.”
Volgens Slootmans staat het water dan ook aan de lippen van de automobilist. “Vlamingen betalen zowat de hoogste rij- en autobelasting ter wereld, maar blijkbaar moet de citroen tot de laatste druppel worden uitgeperst.” Mobiliteitsminister Peeters had echter geen oren naar de argumentatie en stelde vast te houden aan de maatregel, wat bij Slootmans de reactie ontlokte dat ze ‘beter zou luisteren naar haar laatst overgebleven kiezers in plaats van zich te gedragen als lijfeigene van de groenen’.