Persberichten
woensdag, 14 aug 2024

Rijverbod rechtbank nooit bezorgd aan doodrijder, Vlaams Belang wil commissie bijeenroepen

Jurgen L., de man die in dronken toestand een jong koppel en hun kindje doodreed, had ondanks eerdere veroordelingen nog steeds zijn rijbewijs. “De man kreeg een rijverbod opgelegd, maar die uitspraak werd hem nooit officieel bezorgd”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. Dillen wil dat de commissie Justitie in de Kamer snel bijeenkomt om te onderzoeken hoe dit is kunnen gebeuren.
 
De man was niet aan zijn proefstuk toe: hij verzamelde de voorbije jaren minstens veertien veroordelingen voor allerlei verkeersinbreuken, waaronder dronken rijden. Eind 2021 gaf de rechtbank hem een rijverbod van drie maanden en oordeelde dat hij zijn rijbewijs pas terug kon krijgen als hij zijn theoretische en praktische rijexamen opnieuw aflegde en een reeks medische en psychologische tests onderging. Maar die uitspraak werd hem nooit officieel bezorgd, zo blijkt nu.

“Niet alleen moet onderzocht worden waar de fout lag, maar vooral moet er een protocol worden opgesteld om zulke ernstige fouten in de toekomst uit te sluiten”

“Hierdoor kon hij zijn rijbewijs gewoon behouden”, legt Dillen uit. “Er moet nu dus dringend onderzocht worden hoe dit kon gebeuren: gebeurde er een fout bij de rechtbank, of bij de politie?” Daarom wil Dillen dat de Kamercommissie Justitie hierover snel bijeen komt. “Niet alleen moet onderzocht worden waar de fout lag, maar vooral moet er een protocol worden opgesteld om zulke ernstige fouten in de toekomst uit te sluiten”, besluit Dillen. “Er moet absoluut vermeden worden dat zulke fouten, met zulke dramatische gevolgen, in de toekomst nog kunnen gebeuren.”