Regering-De Wever stelt buitenlands beleid voor: “Door en door Belgisch en links”

Het Vlaams Belang reageert ontgoocheld op de beleidsplannen van minister Prévot (Les Engagés), die hij vandaag uit de doeken deed in de commissie Buitenlandse Betrekkingen. De partij is kritisch over de communautaire ambities, het ontwikkelingsbeleid en de klaarblijkelijke naïviteit tegenover bepaalde regimes. “De tekst leest Belgischer dan die van Vivaldi, er is geen enkel communautaire noot in te bespeuren”, aldus Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn, “Verder is er een zeer magere besparingsoefening op ontwikkelingshulp en schurkt men aan tegen de dictatuur van Erdogan. Is dit het buitenlandbeleid van De Wever, een N-VA-regering?”
Minister Prévot legde vandaag zijn beleidsverklaring voor in de commissie Buitenlandse Betrekkingen. Het Vlaams Belang formuleerde daarop scherpe kritiek omdat het te weinig communautaire ambitie in de tekst bespeurt. “Minister Prévot antwoordde doodleuk dat het herstellen van Vlaanderens bevoegdheden een utopie is en dat hij enkel inzit met de Belgische diplomatie”, stelt Samyn, “Van een Franstalige minister kunnen we dat verwachten, maar dat N-VA dit allemaal slikt, is toch wraakroepend.”
Het Vlaams Belang is ook teleurgesteld in de aanpak van ontwikkelingssamenwerking. Voor de partij gaat de aangekondigde besparingsoefening niet ver genoeg. Zij vragen ook een expliciete koppeling van een terugnameplicht van illegale en criminele migranten voor ontvangers van Belgische ontwikkelingshulp. “Van de 60-70% aan besparingen die de N-VA voor ogen had, blijft een mini-besparing van 25% over”, gaat Samyn verder, “Een heel mager beestje en zelfs dat is niet expliciet meer opgenomen in de beleidsverklaring van Prévot. Evenmin spreekt men nog letterlijk over een koppeling van remigratie aan ontwikkelingshulp.”
“Men ziet zelfs partners in terreurstaten als Iran”
Ook over de aanpak van bepaalde regimes is het Vlaams Belang niet te spreken. Meer bepaald Iran, China, Syrië en Turkije behandelt de nieuwe minister zeer tegemoetkomend volgens hen. “Men ziet in al die landen partners waarmee de dialoog open moet blijven, zelfs in terreurstaten als Iran. En Turkije zou goed op weg zijn EU-lid te worden, alsjeblieft”, aldus nog Samyn, “Net nu Erdogan de burgemeester van Istanbul, Imamoglu, opsluit om zich te ontdoen van alle oppositie. Ironisch voor een minister die beweert dat de tijd van naïviteit voorbij is.”
Het Vlaams Belang diende ook een lijst aanbevelingen in op de beleidsverklaring, waarin het de punten van kritiek meegaf. N-VA stemde die resoluut allemaal weg, inclusief diegene die de partij zelf indiende op de beleidsverklaring van Vivaldi-minister Wilmès destijds. “Meer bepaald het stopzetten van de EU-toetredingsonderhandelingen en pretoetredingssteun voor Turkije was destijds een stokpaardje van N-VA”, concludeert Samyn, “Wij noteren dat zij nu voorstander zijn van het binnenhalen van Erdogan in de Unie. Le nouveau N-VA est arrivé!”