Politieke inmenging PFOS-schandaal moet uitgespit worden
Het Vlaams Belang wil dat de beschuldiging van politieke inmenging in het PFOS-schandaal grondig wordt onderzocht. In de Pano-reportage van VRT getuigden een tiental milieu-inspecteurs dat hoge politieke figuren de uitvoering van hun werk tijdens de laatste twintig jaar verhinderden. “Dat zou willen zeggen dat nagenoeg alle partijen - in het bijzonder Open Vld, CD&V en N-VA - boter op het hoofd hebben en zelfs actief hebben bijgedragen aan dit schandaal”, zo zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “In de onderzoekscommissie moeten deze mogelijke politieke malversaties dan ook onmiddellijk tot het bot worden uitgespit, want dit kan niet ongestraft blijven.”
In Pano werd woensdag dieper ingegaan op het PFOS-schandaal, en in het bijzonder op mogelijke politieke inmenging inzake het (niet) controleren van verontreiniging. “De politiek zou blijkbaar actief ingegrepen zodat tal van bedrijven verder konden vervuilen”, aldus Janssens. “Dan weten we wie hier verantwoordelijk in kan zijn: huidig minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), maar ook voorgangers Hilde Crevits (CD&V), Kris Peeters (CD&V), Joke Schauvliege (CD&V) en Koen Van den Heuvel (CD&V). De onderzoekscommissie moet nu met prioriteit nagaan wat waar is van deze beschuldigingen en of de net genoemde figuren en hun toenmalige medewerkers schuldig zijn. Dit kan niet ongestraft blijven.”
PFOS-schandaal toont politieke inmenging: “Volksgezondheid moet altijd op de eerste plaats komen”
Beheersen van milieurisico’s en beschermen van volksgezondheid zijn kerntaken van de overheid. “De Vlaamse overheid presenteert zich graag als het toonbeeld van goed bestuur, maar woensdagavond zagen we op de VRT een heel ander beeld”, vervolgt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang), “een overheid die niet alleen genoeg optreedt en regelgeving handhaaft, maar zelfs een politiek die actief de boel belazert!”
“Zo ebt de geloofwaardigheid in de politiek nog verder weg. Er moet dringend een signaal komen: de schuldigen moeten gevonden worden en gestraft”, besluit Claes. “Hier moet de onderzoekscommissie on - mid- del- lijk werk van maken. Dit kan onder meer door alle afgelopen politieke verantwoordelijken onder ede te laten ondervragen. Multinationals mogen de dans niet ontspringen, maar hetzelfde geldt voor grote politici zoals ministers en kabinetchefs.”