Overlast door illegalen met één vijfde gestegen op twee jaar tijd
In 2023 ontving de Dienst Vreemdelingenzaken 1.735 meer administratieve verslagen van de politie voor overlast door illegalen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van Kamerlid Francesca Van Belleghem aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). “Dat de overlast door illegalen op zo’n korte tijd met bijna 20 procent stijgt, toont nog maar eens de nood aan dat de regering meer moet focussen op de terugkeer van illegalen”, stelt Van Belleghem.
In 2023 ontving de Dienst Vreemdelingenzaken 11.038 administratieve verslagen van de politie voor overlast door illegalen, ten opzichte van 2021 komt dit overeen met een stijging van maar liefst 19 procent. Uitschieters in de cijfers zijn Marokkanen en Algerijnen die respectievelijk 28 en 24 procent van de gerapporteerde overlast veroorzaakten. In schril contrast staat het feit dat slecht 8 procent van de illegalen die overlast pleegden door de politie worden vastgehouden. De meesten kunnen ‘beschikken’ (3.396, 31 procent), of krijgen een (herbevestiging van) een bevel om het grondgebied te verlaten (5.496, 50 procent), wat in de praktijk de facto neerkomt op het laten beschikken.
“Dat de overlast door illegalen op zo’n korte tijd met bijna 20 procent stijgt, toont nog maar eens de nood aan dat de regering meer moet focussen op de terugkeer van illegalen”, aldus Van Belleghem. Volgens staatssecretaris de Moor zijn “de nationale recepten om [illegalen te doen terugkeren] zo goed als op” en moet er richting de EU gekeken worden.
“Op nationaal niveau hebben we wel nog drukkingsmiddelen om de terugkeer op te drijven”
“Als de Europese Unie de terugkeer van illegalen wil versterken, kunnen wij dat alleen maar toejuichen. Maar dat wil niet zeggen dat je de hete aardappel volledig moet verschuiven naar de EU”, vervolgt het Kamerlid. “Op nationaal niveau hebben we wel nog drukkingsmiddelen om de terugkeer op te drijven. Zo kunnen we perfect arbeidsmigratie afhankelijk maken van de terugkeer van illegalen door de landen van herkomst.”
“Eerder dit jaar beloofde Marokko elke illegaal terug te nemen. Uit de harde cijfers blijkt dat er in de eerste acht maanden van dit jaar amper 253 illegale Marokkanen gedwongen terugkeerden naar het land van herkomst”, concludeert Van Belleghem. “Nochtans wordt de meeste overlast gepleegd door illegale Marokkanen. Waarom nog arbeidsmigranten uit Marokko toelaten zolang Rabat nog steeds niet al haar illegalen terugneemt?”