Over wereldwijde repressie tegen christenen mag niet meer worden gezwegen
Open Doors, een NGO die de wereldwijde christenvervolging monitort, brengt onthutsende cijfers in haar meest recente rapport. Zo zou maar liefst 380 miljoen christenen te maken hebben met zeer zware tot extreme vervolging omwille van hun geloof. Landen als Noord-Korea, Somalië, Soedan, Nigeria, Libië, Iran, Afghanistan, Pakistan en Saoedi-Arabië voeren de trieste ranglijst van Open Doors aan. “Zoals steeds communistische regimes en islamdictaturen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang), “De volgende regering moet het eeuwige stilzwijgen van Vivaldi doorbreken en christenvervolgingen internationaal aankaarten.”
Elk jaar publiceert de NGO Open Doors zijn ranglijst christenvervolgingen. Daarin geven zij een rangschikking weer van landen waarin christenen het meest onder vervolging gebukt gaan. Ze ontwaren daarin een aantal trends. Men spreekt van een toename van het geweld tegen christenen in onder meer Centraal-Azië, Myanmar, Jemen, de Sahel en Congo. “In de Kaukasus gaat het om islamitische regimes die het niet nauw nemen met religieuze vrijheid voor minderheden”, aldus Samyn. “In Myanmar, de Sahel, Jemen en Congo bieden burgeroorlogen door de chaos ruimte aan jihadisten en gewapende milities om christenen te onderdrukken.”
“Het Vlaams Belang hamert al jaren op het thema christenvervolging”
Een tweede zorgwekkende trend is de toenemende repressie tegen kerken zelf. Open Doors ziet dat autoritaire overheden die voorheen kerken nog gedoogden, hen nu dwingen om ondergronds te gaan. “Dit gebeurt in islamitische landen als Algerije, Libië en natuurlijk Afghanistan waar een kleine christelijke minderheid onderduikt uit angst voor het schrikbewind van de Taliban”, aldus nog Samyn. “Maar ook het totalitaire communisme in China haalt de teugels aan door voorheen geregistreerde kerken nu als illegaal te bestempelen.”
Het Vlaams Belang hamert al jaren op het thema christenvervolging in de commissie Buitenlandse Zaken. De partij meent dat de kwestie veel te weinig onder de aandacht komt in de Belgische politiek, media en op het internationale toneel. “Na het zoveelste alarmerende rapport van Open Doors is het echt wel tijd om wakker te worden”, concludeert Samyn. “Wij eisen van de volgende regering een kordaat standpunt tegen christofobie en een buitenlands beleid dat de rechten van christelijke minderheden op de Europese en internationale agenda zet.”