Oppositiepartijen slechts 3% in TV-nieuws in 2020
Een recente studie van de Universiteit Antwerpen toont aan dat de coronacrisis op Eén 64% behelsde van het tv-nieuws in 2020. Voor VTM was dat 57%. Hierdoor kreeg het thema migratie - waarvan de onderzoekers stellen dat het domineerde bij de verkiezingen van 2019 - 70 procent minder aandacht dan in 2019. Een nog extremere discrepantie is dat 97 procent van de aandacht ging naar de regeringspartijen en slechts zo’n 3 procent naar de oppositie. Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) berispte Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) dan ook over deze resultaten. Maar die zei hier geen gevolg aan te geven omdat het behoort tot de ‘redactionele autonomie’ van de VRT. “Dit toont dat de verontwaardiging - die we vaak horen over de behandeling van de oppositie in het buitenland - bijzonder selectief is”, aldus nog Slootmans.
De studie van professor Walgrave en Kuypers (UAntwerpen) baseerde zich op data van het Elektronisch Nieuws Archief (ENA) dat sinds 2003 alle nieuwsuitzendingen van 19 uur archiveert, zowel van Eén als van VTM. In totaal werd 6.729 uur nieuws geanalyseerd, van januari tot oktober 2020. Een gevolg van het massale aanbod aan coronanieuws was dat de spreektijd van de oppositie zakte van 15 naar 3,3% op Eén en 3,1% op VTM, waarbij het Vlaams Belang slechts 0,7% van de aandacht kreeg. De meerderheidspartijen krijgen dus op Eén 96,7% van de aandacht en op VTM 96,9%.
“Deze disproportionele behandeling van de oppositie kan niet verder”
Volgens het Vlaams Belang - maar ook volgens professor Walgrave en Kuypers - is deze regeringsdominantie op beide zenders zorgwekkend. Zij stellen in het rapport dat “het normale politieke spel tussen regering en oppositie helemaal ontwricht geraakte”, dat “sommige partijen zo goed als nooit aan bod kwamen”, “dat het vanuit democratisch oogpunt niet verkieselijk is dat de nieuwsroutines tot andere verhoudingen leidden”, en “dat de oppositiestem helemaal zoek was”. “Het rapport stelt tenslotte dat wanneer één stem – de regeringsstem – het beleid verdedigt zo dominant in het nieuws is, nooit een goede zaak is”, vervolgt Slootmans. “Voor even leek het Vlaamse nieuws op dat van Rusland of China.”
Slootmans vroeg de minister dan ook welke conclusies hij trekt uit deze studie. Maar Minister Dalle minimaliseerde de feiten door te stellen dat er geen structureel probleem is met onderrepresentatie van de oppositie in Vlaanderen en dat de focus op de coronacrisis “normaal” is.
Slootmans riep de minister dan ook op om zijn empathisch vermogen bij te schaven. “Een disproportie van 97 procent tegenover 3 toont aan dat alle verhoudingen zoek zijn. VRT en VTM moeten hierover worden aangesproken”, zo eiste Slootmans. Dalle antwoordde echter dat het de taak is van de autonome redacties om conclusies te trekken uit het rapport en niet die van hem als Mediaminister. “Wat is zijn taak dan wel?”, besloot Slootmans.