Opmars dodelijke drugs fentanyl: situatie niet ernstig genoeg voor cd&v en N-VA
De bijzonder verslavende en dodelijke drug fentanyl is in opmars, en de nationale drugscommissaris Ine Van Wymersch pleitte er onlangs voor om de aanbevelingen van specialisten ter zake ter harte te nemen. Een voorstel van het Vlaams Belang om hierover hoorzittingen te organiseren werd echter afgewezen. “Voor cd&v en N-VA moeten er blijkbaar eerst voldoende drugsdoden vallen, voor er actie kan worden ondernomen”, stelt voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere vast.
De Verenigde Staten zijn al jaren in de ban van fentanyl, een bijzonder verslavende drug die vorig jaar alleen al zowat honderdduizend Amerikaanse mensenlevens eiste. Drugcommissaris Ine Van Wymersch stelde onlangs nog dat de vraag niet is óf deze drug naar België zal overwaaien, maar wanneer dat zal gebeuren. “Gezien de enorme gevaren die fentanyl met zich meebrengt kan niet gewacht worden tot de problemen zich acuut stellen, maar moet er nu dringend een actieplan worden opgesteld” zegt Depoortere, die daarom voorstelde om in een gezamenlijke commissie Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid hierover een hoorzitting te organiseren met de drugscommissaris.
“Blijkbaar is de drugsproblematiek in dit land nog altijd niet ernstig genoeg om direct tot actie over te gaan”
Het voorstel werd echter onder impuls van cd&v en N-VA afgeschoten, omdat ze het nog ‘te vroeg’ vonden. “Onbegrijpelijk”, zo zegt Depoortere. “Blijkbaar moeten er eerst voldoende fentanyldoden in eigen land vallen, vooraleer de politiek in actie wil schieten.”
Volgens Depoortere is de cd&v van vandaag in hetzelfde bedje ziek als de CVP van wijlen Jean-Luc Dehaene. “Die vond ook dat de problemen pas moesten aangepakt worden wanneer ze zich stelden.” Maar ook de houding van de N-VA kan bij Depoortere op weinig begrip rekenen. “Met een partijvoorzitter die burgemeester is van dé drugshoofdstad van Europa vindt de N-VA het nog altijd te vroeg om in te spelen op de zeer terechte bezorgdheden van de nationale drugscommissaris. Blijkbaar is de drugsproblematiek in dit land nog altijd niet ernstig genoeg om direct tot actie over te gaan”, besluit het Kamerlid.