Op 1925 voortvluchtigen hebben er 430 de Belgische nationaliteit
Van de 1.925 voortvluchtigen in dit land hebben slechts 430 personen de Belgische nationaliteit ofte 22 procent. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op een parlementaire vraag van fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Wij zijn niet verbaasd. De drones van CD&V kunnen duidelijk nuttiger ingezet worden dan voor het vergallen van Kerstdiners”, reageert Pas.
Momenteel bestaat er geen algemene en publieke lijst van voortvluchtige personen. Wel beschikt het ‘Fugitive Active Search Team’ (FAST) van de federale politie over de mogelijkheid om bepaalde dossiers op de site 'Europe's Most Wanted' te publiceren. Veelal gebeurt dit in functie van door Europol beheerde projecten. Op het niveau van het FAST zijn er op dit ogenblik 1.925 openstaande dossiers. “Dat gaat om voortvluchtigen die ofwel het voorwerp uitmaken van een Europees arrestatiebevel, ofwel van een internationaal opsporingsverzoek”, aldus Pas. “Maar slechts 430 personen hiervan hebben de Belgische nationaliteit. Dat is amper 22 procent.”
Pas genadeloos over hoge aandeel vreemdelingen onder voortvluchtigen: “We aanvaarden geen excuses voor deze cijfers”
Uit de cijfers die Pas opvroeg bij Verlinden blijkt verder dat het naast deze 430 Belgische voortvluchtigen gaat om 195 Nederlanders, 161 Marokkanen, 90 Albanezen, 88 Fransen, 67 Roemenen, 52 Algerijnen, 49 Russen, 41 Serviërs, 39 Polen en 38 Turken. “In sommige dossiers kan het jaren duren alvorens het tot een arrestatie komt”, vervolgt Pas. “Concrete cijfers over de gemiddelde duur van de onderzoeken zijn niet voorhanden.”
“Dat buitenlandse criminelen de weg naar ons land vinden, is de logica zelve”, aldus nog Pas. “Men spot met de fluwelen handschoenen-aanpak hier.” Wat het Vlaams Belang tot slot ook zorgen baart is het feit dat het aantal voortvluchtigen dat gearresteerd werd sinds 2017 stelselmatig achteruitgaat. “Waar er in 2017 nog 117 voortvluchtigen werden aangehouden, waren dat er in 2019 nog 87. En dit jaar slechts 59.”