Persberichten
woensdag, 04 sep 2024

Oostenrijk en Duitsland sturen Afghaanse criminelen terug: “België moet volgen”

Foto: iStock. Oostenrijk en Duitsland sturen Afghaanse criminelen terug: “België moet volgen”

Het Vlaams Belang verwelkomt de recente aankondigingen van zowel Oostenrijk als Duitsland om veroordeelde Afghaanse criminelen terug te sturen naar hun land van herkomst. De beslissing van het Federaal Bureau voor Immigratie en Asiel in Oostenrijk, samen met de eerder genomen maatregel van Duitsland om 28 veroordeelde Afghanen naar Kabul terug te sturen, zijn stappen in de juiste richting. “Het is overduidelijk dat onze veiligheid prioriteit moet krijgen boven de bescherming van criminelen en potentiële terroristen”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). De bescherming van onze burgers komt eerst. Het is hoog tijd dat ook België deze stappen onderneemt.”

Vorige week vrijdag heeft Duitsland 28 veroordeelde Afghaanse criminelen naar Afghanistan teruggestuurd, voor het eerst sinds de taliban er aan de macht kwam in 2021. Ook Oostenrijk wil nu maatregelen nemen door de ‘veranderende veiligheidssituatie’ en overweegt nu samen te werken met Duitsland om veroordeelde Afghaanse criminelen terug te sturen naar Afghanistan. “Het Vlaams Belang pleit al langer voor het terugsturen van criminelen naar het land van herkomst. De geesten rijpen nu ook in Europa”, stelt Vandendriessche. 

In België werden in 2023 2.595 Afghanen erkend als vluchteling. Slechts één op drie Afghanen krijgt effectief bescherming in ons land. Twee op drie krijgen een bevel het grondgebied te verlaten, maar dat blijkt in de praktijk onmogelijk. “De overgrote meerderheid van de Afghanen die naar ons land komen zijn asielbedriegers. Zij hebben geen enkel recht op bescherming, maar weten dat ze niet teruggestuurd worden. België wordt een magneet voor Afghaanse gelukszoekers”, aldus Vandendriessche. 

“Het Europese beleid faalt keer op keer om onze burgers te beschermen”

Ook heeft België een groeiend probleem in de gevangenissen. Eén op drie gedetineerden is illegaal. “Het terugsturen van die criminele illegalen zou niet enkel de veiligheid van onze burgers verhogen, het lost ook de overbevolking op in onze gevangenissen”, gaat Vandendriessche verder. “Nu kost het de belastingbetaler honderden miljoenen euro’s per jaar, terwijl die criminelen gewoon moeten worden teruggestuurd.”

Volgens de letter van de Europese wet mogen landen als Oostenrijk en Duitsland immigranten eigenlijk niet terugsturen naar Syrië of Afghanistan, omdat de situatie er te onveilig is. Volgens Vandendriessche zijn de huidige Europese regels, die deportaties naar landen zoals Afghanistan verbieden, compleet onhoudbaar: "Het Europese beleid faalt keer op keer om onze burgers te beschermen. Het verbod op het terugsturen van criminelen naar hun eigen land, zelfs als zij een bedreiging vormen voor onze samenleving, is een rechtstreekse aanval op de veiligheid van de Europeanen. Het wordt hoog tijd dat de Europese regelgeving wordt aangepast aan de realiteit."