Onderbezetting van de Vlaamse noodcentrales zorgt voor gevaarlijke situatie
De noodcentrales 112 kampen in verschillende Vlaamse provincies met een permanente onderbezetting en een drastische uitstroom van het personeel. In Vlaams-Brabant verliet al een derde van de personeelsleden de noodcentrale. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “De onderbezetting zorgt voor gevaarlijke situaties. De regering moet hier prioritair werk van maken.”
In Antwerpen bedraagt het personeelstekort 16 procent, in Limburg 17 procent en in Oost-Vlaanderen 10 procent. Het is opmerkelijk dat de kaders voor Wallonië wel bijna volledig ingevuld zijn. Tussen de 36 (december 2022) en de 46 (mei 2022) personeelsleden waren langer dan drie maanden afwezig. “Dat is een permanente onderbezetting van 13 tot 17 procent”, aldus Depoortere. “Het is een vicieuze cirkel: onderbezetting leidt tot onmenselijke werkdruk, wat op zijn beurt leidt tot meer personeelsuitval.”
“Een goed functionerende noodcentrale is van levensbelang”
Dat permanente personeelstekort weegt natuurlijk op de operatoren in de noodcentrales. “Uit contacten met noodcentrales in Vlaanderen wist ik dat heel wat mensen uitkijken naar een andere job omdat ze de moed hebben verloren”, vervolgt Depoortere. “De cijfers van minister Verlinden over de personeelsuitstroom in 2022 hebben dit alleen maar bevestigd: In de provincie Antwerpen stroomde bijna één op vijf personeelsleden uit, in Vlaams-Brabant bedroeg dat aantal zelfs bijna één op drie.”
Het Vlaams Belang benadrukt het levensbelang van een goed functioneren van de noodcentrales voor de slachtoffers die de 112 oproepen. “Daarom zijn de cijfers ook zo onrustwekkend. In normale omstandigheden dienen 95 procent van de oproepen te worden beantwoord binnen de vijf seconden, maar geen enkele noodcentrale haalt die doelstelling”, besluit Depoortere. “Verlinden wijst ook naar de nieuwe telefonie- en dispatchingsoftware. Maar als je ziet dat bijvoorbeeld in Antwerpen een operator jaarlijks bijna 10.000 oproepen te behandelen krijgt, dan kan je enkel concluderen dat vooral die personeelskaders dringend moeten herbekeken worden en snel terug opgevuld.” Depoortere zal er bij de minister dan ook op aandringen hiervan prioritair werk van te maken.