Ondanks eigen streefcijfers en beloftes: amper 0,77% personeel op kabinetten heeft beperking
De ministeriële kabinetten van de paars-groene regering halen in de verste verte hun eigen streefcijfer van 3% niet, wanneer het gaat om de tewerkstelling van personen met een handicap. Van de 648 medewerkers op de diverse federale kabinetten zijn er amper vijf – of 0,77% - met een beperking. “Eens te meer geldt bij de regering het motto ‘luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden’”, aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas, die de cijfers verzamelde op basis van een twintigtal parlementaire vragen.
De ministeriële kabinetten stellen meer dan 650 personen te werk – minister Pierre-Yves Dermagne (PS) vond tot op heden als enige minister echter nog geen tijd om te antwoorden op parlementaire vragen over de samenstelling van zijn kabinet. Uit de cijfers die Barbara Pas verzamelde blijkt dat op de kabinetten van de linkse partijen PS, Vooruit en Groen geen enkele persoon met een beperking is tewerk gesteld. Op de MR-kabinetten is dat één persoon (0,9%), bij CD&V zijn er dat twee (1,64%) en bij Ecolo opnieuw één (1,3%). Voor alle kabinetten samen gaat het dus om amper 5 personen, of nog geen 0.8% van het personeelsbestand.
“Beschamend”, zo zegt Pas. “Nochtans staat in de formatienota van de regering De Croo te lezen dat de overheid een voorbeeld inzake inclusief personeelsbeleid zou zijn, en er minstens 3% tewerkstelling van personen met een handicap moet zijn bij de overheidsdiensten. Met een effectieve tewerkstellingsgraad van amper 0,77% blijven de federale kabinetten dus schromelijk in gebreke.” Bij de ondermaatse cijfers van de kabinetten valt nog een vaststelling op. Bij de uiteenzetting van haar beleidsnota stelde ook PS-minister Karine Lalieux, bevoegd voor ‘Personen met een beperking’, dat de tewerkstelling van gehandicapten voor haar een absolute prioriteit zou zijn. Maar op haar eigen kabinet werkt… geen enkele gehandicapte persoon.
“Ook op het vlak van de tewerkstelling van personen met een beperking blijken de grote woorden van de regering holle frasen te zijn”, besluit Barbara Pas. “Het wordt meer dan tijd dat deze regering stopt met haar moraliserende vingertje op te steken, en eindelijk zélf eens het goede voorbeeld zou geven.”