“Onbegrijpelijk uitleveringsverdrag met China”
Uit een antwoord van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) op een vraag van Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) blijkt dat België het uitleveringsverdrag dat het met China in 2018 sloot, op 26 december heeft geratificeerd. “Dit verdrag vormt een reële bedreiging voor pro-democratische activisten, zoals bijvoorbeeld uit Hong Kong”, zegt Ponthier.
Door de ratificatie van een verdrag beslist een staat om er formeel toe gebonden te worden. “Door deze handeling te stellen, geeft België dus vertrouwen aan China op het vlak van mensenrechten en rechten op een desgevallend eerlijk proces”, aldus Ponthier. “Toch wel bijzonder naïef vermits men hier te maken heeft met een onmenselijke communistische dictatuur.” Het Vlaams Belang is ervan overtuigd dat Peking iedere voorwaarde en elk beveiligingsmechanisme van dit uitleveringsverdrag naar eigen goeddunken zal ‘interpreteren’.
“Groenen en socialisten hadden in de oppositie nog grote bezwaren tegen dit uitleveringsverdrag, nu hebben ze het in alle stilte geratificeerd”
“In China worden Oeigoeren in concentratiekampen geplaatst en Falun Gong-aanhangers gemarteld”, vervolgt Ponthier. “Om maar te zwijgen over de manier waarop het momenteel in Hong Kong huis houdt. Eveneens zonder enig respect voor mensenrechten. Democratische oppositieleden worden er zonder proces opgesloten.” Het is voor het Vlaams Belang dan ook onbegrijpelijk dat België uitgerekend met dit regime een uitleveringsverdrag ratificeert.
“Hoe denkt België te kunnen controleren dat de Chinese regering haar beloftes nakomt? Hoe denkt men te kunnen opvolgen wat er met uitgeleverde personen gebeurt?”, vraagt Ponthier zich tenslotte af. “Ik zal de eerste minister hierover interpelleren. Vele landen hebben geweigerd om met Peking een dergelijk verdrag te sluiten. Terecht. Dat had België ook moeten doen.”
Ook in het Europees Parlement riep het Vlaams Belang deze week op om geen uitleveringsverdrag met China meer af te sluiten of te ratificeren of om er op zijn minst geen uitvoering aan te geven, gezien vragen tot uitlevering vanwege China vaak gestoeld zijn op een politieke motivering.