OCMW Anderlecht: Vlaams Belang wil onderzoekscommissie
Twee maanden na de spraakmakende Pano-reportage over de wantoestanden in het Anderlechtse OCMW blijven parlement en politiek ter plaatse trappelen. Het Vlaams Belang wil dat er een echte onderzoekscommissie komt en heeft daarvoor een voorstel in de Kamer ingediend.
Op 19 november pakte Pano uit met een opzienbarende reportage over grootschalige wantoestanden, misbruiken en cliëntelisme bij het OCMW van Anderlecht inzake het verstrekken van leeflonen en andere sociale bijstand. Dit systeem kon blijkbaar jarenlang ongestoord zijn gang gaan.
“Federaal wordt er elk jaar via de OCMW’s zowat 1,6 miljard euro belastinggeld gespendeerd aan sociale bijstand, maar kennelijk bestaat er geen afdoende controle op de besteding daarvan, waardoor grootschalige misbruiken zoals die in Anderlecht jarenlang kunnen gedijen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Dat mogen we niet zomaar aanvaarden. Wij vinden dan ook dat er grondig moet worden onderzocht hoe het zover is kunnen komen en wat er moet worden gedaan om alle achterpoortjes daartoe te sluiten.”
De uitzending vormde weliswaar een aanleiding voor de commissie Sociale Zaken van de Kamer van volksvertegenwoordigers om er een reeks hoorzittingen aan te wijden. Maar vandaag zijn we twee maanden verder en stelt het Vlaams Belang vast dat er geen schot komt in het ophelderen van het falen van het systeem en in het vaststellen van de verantwoordelijkheden.
“Deze zaak moet tot het bot worden uitgeklaard”
“Wij hebben integendeel de indruk dat bepaalde krachten de vis willen verdrinken door de aandacht af te leiden van de essentie van de zaak en dat men dit potje liever gedekt houdt”, voegt Kamerlid Kurt Moons (Vlaams Belang) hieraan toe. “Het is nog altijd onduidelijk wat er precies in Anderlecht is gebeurd, wie er verantwoordelijk voor is, waar de systeemfouten juist zitten en wat er moet gebeuren om dit in de toekomst te vermijden. Wij willen daarom dat opnieuw de juiste focus in het onderzoek wordt gebracht én dat we over alle mogelijkheden beschikken om deze zaak tot op het bot uit te klaren.”
Om die reden heeft het Vlaams Belang in de Kamer een voorstel ingediend om rond deze problematiek een onderzoekscommissie op te richten. Het is haar taak om het dossier grondig door te lichten, ten einde te kunnen leiden tot heldere conclusies, de verantwoordelijkheden voor dit debacle duidelijk vast te stellen en vooral ook remedies te formuleren om dergelijke toestanden in de toekomst onmogelijk te maken.