Persberichten
maandag, 26 apr 2021

"Nu een extern onderzoek naar geknoei en brand militair domein Brecht"

Het Vlaams Belang heeft vele vragen bij de grote brand die op vrijdag 23 april uitbrak op het militair domein en het natuurgebied Groot Schietveld in het Antwerpse Brecht. De rook heeft zich verspreid over de stad Antwerpen en de provinciale fase van het rampenplan werd afgekondigd. “Uiteindelijk werd 750 hectare bos en heide verwoest”, zegt Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang). “Dit kon zeker voorkomen worden.” De partij wil een extern onderzoek naar wat er misliep en de verantwoordelijkheden ervan.

De brand zou ontstaan zijn bij een militaire schietoefening met munitie van klein kaliber van het 11de bataljon genie in het Groot Schietveld in Brecht, een militair domein van 1.500 hectare natuurgebied. “Het is moeilijk te begrijpen dat dergelijke schietoefeningen werden gehouden in een kurkdroog gebied, waar voorheen ook al branden zijn uitgebroken”, aldus Ponthier. “Daarnaast is het ook moeilijk te vatten dat er na het constateren van een brand, 10 minuten voorbijgingen alvorens de noodcentrale werd gewaarschuwd.”

“Hier moeten lessen uit worden getrokken: het volledig onvoorbereid zijn op de brand is niet goed te praten”

Nog erger is volgens het Vlaams Belang het feit dat Defensie helemaal niet voorbereid was op een eventuele brand - hetgeen nochtans niet zeldzaam is. “Zo bleek de enige bluswagen niet aanwezig en zelfs defect”, vervolgt Ponthier. “En alsof ook dat nog niet erg genoeg was, kon men geen gebruik maken van de militaire blushelikopters die zijn aangekocht in 2015. Hun bluszakken bleken te groot, en nieuwe exemplaren werden wegens geldgebrek nooit besteld.”

Over deze blushelikopters is voor het Vlaams Belang het laatste woord nog niet gezegd. “De kunstenaar Panamarenko bezorgde ons boten die niet konden varen en vliegtuigen die niet konden vliegen. Met zijn aankoop in 2015 bezorgde Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) ons blushelikopters die niet kunnen blussen”, aldus nog Ponthier. “De verantwoordelijkheid voor het gebeurde ligt bij hem en zijn opvolgers ministers van Defensie. Slecht beheer en onvoldoende toezicht lijkt de regel te zijn geworden. Een grondig extern onderzoek is hier op zijn plaats.”

“Een en ander mag lachwekkend lijken, een zoveelste Belgenmop, maar voor de wegens de brand geëvacueerde burgers was het bittere ernst”, besluit Ponthier, die hierover vragen heeft gericht aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Het is een zoveelste brand in een natuurgebied en een zoveelste rampzalig symptoom van het jarenlang stiefmoederlijk behandelen van Defensie.”