Nieuwe asielcijfers januari: "Regelrechte ramp"
Het aantal asielaanvragen blijft verder pieken, de dossierachterstand loopt almaar verder op en de beschermingsgraad keldert tot amper 31 procent, het laagste niveau in zeven jaar. “Alle asielcijfers tonen aan dat het geweer dringend van schouder moet veranderd worden en de focus eindelijk moet gelegd worden op minder instroom en meer uitstroom”, aldus Kamer-fractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang).
Het aantal asielaanvragen in dit land blijft verder pieken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CGVS. In de eerste maand van dit jaar dienden in totaal 2.739 mensen een asielaanvraag in, goed voor een stijging van 22 procent in vergelijking met december vorig jaar. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar blijven de cijfers op hetzelfde hoge niveau. Daarbij dient evenwel te worden opgemerkt dat het aantal geregistreerde asielaanvragen in januari vorig jaar disproportioneel hoog lag. Dit omdat het eind 2018 kunstmatig laag werd gehouden door de invoering van een asielquotum van 50 asielaanvragen per dag. In vergelijking met een ‘normaal’ jaar zoals 2018 spreken we dan ook niet van een stagnatie, maar van een stijging van 44,5 procent. In vergelijking met januari 2017 steeg het aantal asielaanvragen zelfs met liefst 87,5 procent.
Vlaams Belang wil grotere focus op uitstroom: “Asielcijfers zijn nefast signaal”
Samen met het aantal asielaanvragen, loopt ook de achterstand in de behandeling verder op tot bijna 7.000 dossiers, met almaar stijgende facturen tot gevolg. Uit het recente antwoord op een schriftelijke vraag van Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) aan migratieminister Maggie De Block (Open Vld) bleek dat de behandelingsduur van een asielaanvraag ondertussen gemiddeld 377 kalenderdagen bedraagt. Voor het beroep tegen de afwijzing van een aanvraag bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen liep de gemiddelde doorlooptijd inmiddels op van 127 kalenderdagen (in 2017) tot nog eens 210 extra kalenderdagen (in 2018).
Een andere opvallende evolutie is dat de beschermingsgraad – het aantal asielzoekers dat het statuut van vluchteling of tijdelijke bescherming krijgt – daalt tot amper 31 procent. Dat is het laagste niveau in zeven jaar en toont aan dat meer dan ooit werk moet gemaakt worden van een effectief en efficiënt terugkeerbeleid. Daarvan is tot op heden geen sprake. Wel integendeel: terwijl het budget om de instroom te herbergen nog maar eens werd opgevoerd, werden tezelfdertijd de middelen voor de terugkeer van afgewezen asielzoekers en illegalen drastisch ingekrompen. “Een nefast signaal”, aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas. “Ook de nieuwste asielcijfers tonen aan dat het geweer dringend van schouder moet veranderd worden en de focus eindelijk moet gelegd worden op minder instroom en meer uitstroom.”
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/desastreuze-eindbalans-bevestigt-analyse-vlaams-belang-aantal-asielaanvragen-stijgt-met-bijna-50-procent-in-drie-jaar-tijd/