Persberichten
vrijdag, 13 sep 2024

“Nederlandstalige partijen staan in Brussel voor keuze: cordon breken met Vlaams Belang, of met Lijst Fouad Ahidar”

Het Vlaams Belang neemt akte van het feit dat formateur Elke Van den Brandt (Groen) de handdoek in de ring gooit als formateur aan Nederlandstalige zijde in Brussel. De partij merkt daarbij fijntjes op dat de enige mogelijk coalitie zonder Groen en zonder Lijst Fouad Ahidar, tegen wie een aantal partijen een veto hebben gesteld, er één is met het Vlaams Belang. “Misschien kunnen we aan Nederlandstalige kant ook eens samen een vuist maken? Bijvoorbeeld over de tweetaligheid in het gewest”, reageert fractieleider in het Brussels Parlement Bob De Brabandere. 

Deze vrijdag kondigde Van den Brandt, tijdens een persconferentie, aan te stoppen als Brussels formateur. De vorming van een Brusselse regering verliep al moeizaam aan Nederlandstalige kant. Formateur Van den Brandt (Groen) slaagde er niet in om genoeg partijen te overtuigen om een meerderheid te vormen. Aan Franstalige kant was er wel succes; formateur David Leisterh (MR) wist zowel de PS als Les Engagés aan boord te krijgen.

“De partijen staan nu voor de keuze: ofwel breken ze het cordon met het Vlaams Belang, ofwel breken ze het cordon met Lijst Fouad Ahidar. Hun keuze zal alles zeggen over hun prioriteiten”, klinkt het bij Vlaams Belang-fractieleider in het Brussels Parlement Bob De Brabandere. 

“Hoewel ik het voor een groot deel eens ben met het standpunt dat ze in deze innemen inzake de LEZ, moet de manier waarop de Franstalige partijen hun wil doordrijven ons aan Nederlandstalige kant tot nadenken stemmen”, concludeert De Brabandere. “Misschien kunnen we aan Nederlandstalige kant ook eens samen een vuist maken? Bijvoorbeeld over de tweetaligheid in het gewest.”