Persberichten
dinsdag, 03 sep 2024

Nederlandsonkundige Lahbib Eurocommissaris: veelzeggend en beschamend

Foto: iStock. Nederlandsonkundige Lahbib Eurocommissaris: veelzeggend en beschamend

In naam van de partijen die momenteel onderhandelen over een federale regeringsvorming droeg premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag ontslagnemend buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) voor als Eurocommissaris. “Dat de onderhandelaars het enkel eens geraken over de voordracht van de Nederlandsonkundige Lahbib is veelzeggend”, reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.

Samen met N-VA, Les Engagés en Vooruit heeft de MR Hadja Lahbib voorgedragen als Belgische Eurocommissaris. “Dat de onderhandelaars het over zowat niets eens geraken, behalve over een politieke benoeming, is veelzeggend” zo reageert Pas. “Maar dat de N-VA instemt met de voordracht van een Nederlandsonkundige kandidaat, is dat zo mogelijk nog meer”. Nog maar een jaar geleden vroeg de N-VA zelf het ontslag van Lahbib, naar aanleiding van de visa die ze uitreikte aan bedenkelijke figuren van het Iraanse regime.

“Een zoveelste blamage voor dit land en voor de EU”

Maar het Vlaams Belang heeft nog wel meer bedenkingen bij de aanduiding van Lahbib. “Als buitenlandminister blonk ze vooral uit in lafheid, waar het ging om bepaalde dossiers”, aldus Pas. Het Kamerlid verwijst daarbij naar de weigeringen om zich duidelijk uit te spreken over christenvervolgingen in Turkije en Nigeria, over de genocide op blanke boeren in Zuid-Afrika, of de Iraanse visa.  “Dat iemand met zo weinig ruggengraat en zo’n gebrek aan elementair respect voor de mensenrechten Eurocommissaris wordt, is een zoveelste blamage voor dit land en voor de EU”, aldus Pas.

Tot slot heeft het Vlaams Belang ook bedenkingen bij het feit dat ondanks haar voordracht Lahbib de MR-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schaarbeek blijft trekken. “Blijkbaar is ook enig politiek fatsoen Lahbib en de MR totaal vreemd”, besluit Pas.