Maaltijdcheques zijn lapmiddel om plaatsen vrij te maken in asielcentra
Het Vlaams Belang is geen voorstander van het huidige systeem van maaltijdcheques voor asielzoekers. “Er kan op geen enkele manier gegarandeerd worden dat het geld effectief gebruikt wordt voor voedingswaren. Het kan net zo goed massaal doorgestort worden naar de landen van herkomst”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang). “Maaltijdcheques zijn gewoon een lapmiddel om plaatsen vrij te maken in de opvangcentra. Ze zullen ook in aantal toenemen tot er eindelijk effectieve maatregelen genomen worden om de instroom van asielzoekers te beperken.”
Momenteel ontvangen veel asielzoekers die in een opvangcentrum verblijven een bankkaart en een rekening bij Belfius, ter vervanging van cash geld. Daarop wordt dan elke maand zakgeld en klusjesgeld gestort, maar ook de zogenaamde maaltijdcheques. “Dit jaar werden al 32.467 betaalkaarten verstrekt aan asielzoekers, een forse stijging ten opzichte van de vorige jaren”, aldus Van Belleghem, die hierover staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) ondervroeg. “Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil betaalt blijkbaar ook de bankkosten die met de betaalkaarten gepaard gaan, en die bedroegen sinds 2019 301.887,42 euro.”
Het Vlaams Belang vindt het ronduit problematisch dat ook de maaltijdcheques op deze bankrekeningen gestort worden. “De asielzoeker wordt dan geacht om voedingswaren aan te kopen met deze maaltijdcheques, maar dit valt hoegenaamd niet te controleren. Het risico dat dit geld aangewend wordt voor andere doeleinden is reëel”, gaat Van Belleghem verder. “Ondertussen is de staatssecretaris ook tot dit besef gekomen, want uit haar antwoord op mijn schriftelijke vraag hieromtrent, blijkt dat ze gestart is met de opmaak van een overheidsopdracht opdat de nieuwe kaarten beperkt zouden worden tot voedingswaren.”
“Het aanzuigeffect dat uitgaat van dit systeem moet ernstig worden onderzocht”
“De maaltijdcheques zijn een lapmiddel om plaatsen vrij te krijgen in de overvolle opvangcentra voor asielzoekers”, aldus nog Van Belleghem. “Wie het opvangcentrum verlaat, krijgt maaltijdcheques. En het bedrag daarvan is niet gering.” Zo hebben volwassenen per twee weken recht op 140 euro, en kinderen op 60 euro. Eens erkend als asielzoeker, krijgt men bovendien nog eens 560 euro, d.i. twee maanden aan maaltijdcheques. “Het hoeft dan ook niet te verbazen dat sinds 2020 al 10.429 asielzoekers beroep hebben gedaan op dit systeem, goed voor een totaal uitgekeerd bedrag van 40.755.483 euro.”
“Volgens de staatssecretaris is het systeem van de maaltijdcheques budgettair voordeliger dan een opvangplaats”, merkt Van Belleghem tot slot op. “Maar het is vooral belangrijk dat het aanzuigeffect dat uitgaat van dit systeem ernstig wordt onderzocht.”