Nieuws
woensdag, 25 sep 2024

Langetermijnvisie over stroombevoorrading is absoluut noodzakelijk

Foto: iStock. Langetermijnvisie over stroombevoorrading is absoluut noodzakelijk

Het Vlaams Belang ziet in de recente studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia een oproep aan de toekomstige Arizona-regering om onmiddellijk een aanbodbeleid te ontwikkelen voor nieuwe nucleaire productie. “We kunnen alleen maar onderschrijven dat er zo vlug mogelijk een langetermijnvisie moet komen”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “We kunnen het ons niet veroorloven om beslissingen over de stroombevoorrading voor ons uit te blijven schuiven.”

“Om te kunnen garanderen dat het licht in 2035 nog zal branden, zijn beslissingen over nieuwe investeringen zijn dringend en noodzakelijk”, aldus Ravyts. Het Kamerlid wijst op de studie van Elia, waaruit blijkt dat tegen 2050 het stroomverbruik zomaar eventjes zal verdubbelen. Om dit op te vangen schuift de netbeheerder offshorewindenergie uit andere Noordzee­landen en de bouw van nieuwe kerncentrales naar voren.

“Geen beslissing nemen is de duurste optie”

“Dit is natuurlijk iets waar we de in lopende zaken verkerende minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) niet kunnen over ondervragen”, gaat Ravyts verder. “De volgende federale regering zal moeten beseffen dat geen beslissing nemen of geen keuze maken zeker de duurste optie is. Het zal onze afhankelijkheid van import van elektriciteit tegen 2050 verdubbelen.”

Het Vlaams Belang opteert in dit kader eerder voor nieuwe nucleaire centrales dan voor de grootschalige interconnectie met buitenlandse offshore windparken. “Beide opties, dus ook nieuwe nucleaire centrales, houden grote uitdagingen en hoge kosten in”, besluit Ravyts. “Maar na de Prinses Elisabeth-zone en de repowering in de oude zone, is wat bijkomende offshore betreft het liedje bij ons volledig uitgezongen.”