Persberichten
donderdag, 03 okt 2024

Kwart geteste woningen heeft te hoge radon-concentratie

Foto: iStock. Kwart geteste woningen heeft te hoge radon-concentratie

Een kwart van de vorig jaar geteste woningen in dit land heeft een te hoge concentratie van het gevaarlijke radon-gas. De radon-actie vanuit het FANC is een prachtig initiatief”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang), die hierover de cijfers opvroeg. Maar het zou veel bekender moeten gemaakt worden.

Radon is een radioactief gas dat wordt gevormd door uranium in de bodem en in gesteentes. Vanuit de ondergrond kan het gas gebouwen binnendringen via scheuren in de vloeren en muren, en via kelders en kruipkelders. In open lucht wordt radon snel verdund, maar in woningen, zeker wanneer ze slecht geventileerd worden, kan de concentratie aan radon te hoog worden, en is het gevaar op longkanker voor de bewoners reëel.  Ongeveer 10 procent van de gevallen van longkanker in dit land zou verband houden met een blootstelling aan radon” weet Ravyts.

“We dringen erop aan om deze actie veel ruimere bekendheid te geven”

Via de website www.radonactie.be kan iedereen - weliswaar betalend - een radonmeting aanvragen. In 2023 gebeurden er in België 4.418 radonmetingen, zo blijkt uit cijfers die Ravyts opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). Dat is meteen het hoogste aantal in 5 jaar. “Alarmerend is dat in maar liefst 1.157 woningen de radonconcentratie het referentieniveau van 300Bq/m³ overschreed, waarbij saneringsmaatregelen zich opdringen”, aldus het Kamerlid.

“De radon-actie vanuit het FANC kunnen we alleen maar toejuichen”, zo besluit Ravyts. “Ik dring er bij minister Verlinden dan ook op aan om deze actie veel ruimere bekendheid te geven, teneinde het aantal slachtoffers van longkanker door radon drastisch te laten dalen.”