“Kledingzaken hebben dringend nood aan specifieke hulp”
Het Vlaams Belang roept op om voor de kledingzaken dringend gerichte financiële maatregelen te nemen. “De coronacrisis heeft deze specifieke sector ongemeen hard getroffen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Een open brief die dertig winkeliers in kinderkleding eerder richtten aan Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) viel bij het Vlaams Belang allerminst in dovemansoren.”
“Door de ondoordachte maatregelen die de detailhandel opgelegd krijgt van de regering, is de financiële en menselijke schade in de sector niet te overzien”, aldus Samyn. De kledingzaken die zich bijvoorbeeld specialiseren in feestkledij voor kinderen zijn voor het tweede jaar op rij zeer zwaar getroffen omdat communie- of lentefeesten niet doorgaan. Ook de sector van de bruids- en huwelijkskledij deelt in de klappen. Kledingzaken kopen hun voorraden aan zowat driekwart jaar voor de levering en de start van de verkoop. “Het resultaat is dat deze winkels met zeer grote onverkochte stocks zitten die in heel wat gevallen de financiële reserves van de uitbaters te boven gaat.”
“Met haar maatregelen heeft de regering de kledingzaken in hun blootje gezet”
“Nochtans staat het vast dat de verspreidingshaarden van het coronavirus niet terug te brengen zijn tot de detailhandel. Daar werden juist zeer grote inspanningen gedaan om alles veilig te laten verlopen”, vervolgt Samyn. “Toch drukte de regering bepaalde maatregelen door, en dit enkel en alleen om een voorbeeld te stellen.” De situatie van de zelfstandige uitbaters van kledingwinkels, maar ook schoenenwinkels is schrijnend. Ze zorgen voor heel wat werkgelegenheid en zijn een belangrijk onderdeel in het netwerk van detailhandel in Vlaanderen.”
“Op 21 januari vroeg ik minister van Middenstand David Clarinval (MR) welke maatregelen hij voor de getroffen sector zou nemen. Maar ik kreeg niet eens een antwoord”, besluit Samyn. “Ik heb hem vandaag opnieuw deze vraag gesteld. De regering moet voor deze groep dringend zeer specifieke maatregelen uitwerken op basis van de onverkochte stocks teneinde de kledingzaken te redden.”