Inflatie voor voeding bedraagt in december 14,5 procent: “Nu ingrijpen!”
De inflatie voor voeding blijft torenhoog en komt deze maand uit op 14,53 procent. De algemene inflatie daalt licht, maar blijft boven de 10 procent uitsteken. In december bedroeg ze 10,35 procent - nog steeds een gigantische stijging dus. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. “De regering faalt om de levensduurte te dempen”, reageert Kamerlid voor het Vlaams Belang Reccino Van Lommel.
De inflatie geeft aan in welke mate de prijzen van goederen diensten stijgen. Statbel publiceerde vandaag nieuwe cijfers over de inflatie in december. Die is licht gedaald van 10,63 procent in november naar 10,35 procent, maar het zijn vooral de stijgende prijzen van voeding die opvallen. De inflatie voor voeding komt deze maand uit op maar liefst 14,53 procent. “De inflatie is het gevolg van de duurdere grondstof- en energieprijzen”, reageert Van Lommel. “Vivaldi slaagt er niet in om haar de energieprijzen naar omlaag te halen en zo de inflatie te drukken.”
“Vivaldi slaagt er niet in om haar de energieprijzen naar omlaag te halen en zo de inflatie te drukken"
Volgens Van Lommel vormen de hoge voedselprijzen in het bijzonder een bedreiging voor de koopkracht van de Vlamingen. Het maximum is zeker nog lang niet bereikt, omdat supermarktketens werken met jaarcontracten die heronderhandeld moeten worden en de stijgende loonkosten door de inflatie voor eigen personeel eveneens zullen worden doorgerekend. “Het gaat om een basisbehoefte, iedereen heeft voedsel nodig”, klinkt het. “Hoe meer van je budget naar voeding gaat, hoe minder er over schiet voor andere zaken.”
Gecombineerd met de nog steeds torenhoge energieprijzen, leidt de inflatie onvermijdelijk tot een verlies in koopkracht. “De automatische loonindexatie helpt om de koopkracht te beschermen, maar als er geen krachtdadig beleid tegenover staat, dreigt er bovendien een loon-prijsspiraal die tot nog hogere inflatie kan leiden. Dat vormt een structurele bedreiging voor onze koopkracht.” Het Vlaams Belang wil daarom een pro-actiever prijsdrukkend beleid dat de inflatie tackelt, te beginnen met de energieprijzen.