Persberichten
woensdag, 07 aug 2024

Het aantal regularisaties zit opnieuw in de lift

Net als 2023 ziet het ernaar uit dat ook 2024 een recordjaar zal worden wat het regularisaties van illegalen betreft. Tijdens de eerste helft van dit jaar, werden reeds 2.037 personen geregulariseerd. “Dat wil zeggen dat dit jaar elke dag 11 illegalen een verblijfsvergunning kregen, terwijl ze eigenlijk zouden moeten terugkeren naar hun land van herkomst”, reageert Kamerlid Francesca Van Belleghem. “De sluizen blijven wagenwijd open staan, en ook de komende regering lijkt daar niks aan te willen veranderen.”

In de eerste zes maanden van 2024 werden reeds 2.037 illegalen humanitair geregulariseerd. Naar verwachting zullen het er dit jaar dus meer dan 4.000 zijn. Na recordjaar 2023, met 3.697 humanitaire regularisaties, stevenen we dus wederom af op een piekjaar. Deze cijfers staan in schrijf contrast met de jaren 2021 en 2022, wanneer jaarlijks om en bij de 2.000 humanitaire verblijfsvergunningen werden uitgedeeld. 

“Wie te veel regulariseert, creëert een nieuw aanzuigeffect”

“Met beoogde federale coalitiepartners als Les Engagés die pleiten voor een grootschalige collectieve regularisatie in hun partijprogramma en Vooruit dat illegalen in afwahcting van hun terugkeer aan het werk wil zetten, is het bijzonder onwaarschijnlijk dat er een strikt migratiebeleid zal komen met de regering van Bart De Wever”, aldus Van Belleghem. “We roepen formateur De Wever dan ook op geen collectieve regularisatie toe te staan. De hoop van illegalen om alsnog een verblijfsvergunning te krijgen via regularisatie draagt bij tot het falend terugkeerbeleid.”

Het Vlaams Belang verzet zich dan ook tegen grote regularisatiegolven. “Wie illegaal in het land is, moet terugkeren naar het land van herkomst. Humanitaire regularisatie moet de uitzondering zijn, en mag geen extra migratiekanaal vormen”, besluit het Kamerlid. “Wie te veel regulariseert, creëert een nieuw aanzuigeffect.”