Hertekening Digisprong: Demir moet foute aanpak van voorganger Weyts corrigeren
De Vlaamse regering gaat met Digisprong terug naar de tekentafel om een nieuwe grondige evaluatie te maken en een nieuwe visie rond digitalisering van het onderwijs op te stellen, zo zei minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) naar aanleiding van een kritisch Rekenhof-rapport. “Hoewel digitalisering grote voordelen kan hebben, is de Digisprong door haar voorganger Ben Weyts gewoonweg verkeerd aangepakt. Demir geeft dit nu toe en moet dus nu zijn fouten, waar we met Vlaams Belang jarenlang op hebben gewezen, gaan corrigeren”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).
Minister Demir verklaarde donderdag in de commissie Onderwijs dat er binnen de regering een grondige evaluatie zal gebeuren van Digisprong. Tegen Pasen moet er een nieuwe visie over het project zijn. Aanleiding was de bespreking van het kritische Rekenhof-rapport over de digitalisering. Zo heeft slechts 40% van de scholen een ICT-beleidsplan en is dat zeker niet in alle scholen even kwaliteitsvol. Maar ook blijkt dat de huidige pedagogisch-didactische ondersteuning niet voldoende is.
“De conclusies van het Rekenhof komen ook overeen met de bevindingen van de Onderwijsinspectie en met het internationale ICILS-onderzoek over digitale competenties van onze leerlingen”, zegt Roosmarijn Beckers. “De foute aanpak van Digisprong verklaart ook de scheefgroei tussen de sterk gegroeide aanwezigheid van ICT-infrastructuur en de mate waarin ze ook effectief goed gebruikt worden en een meerwaarde vormen. Laptops worden eigenlijk vaak nog altijd gebruikt als veredelde invulboeken. Als de leraar een PowerPoint gebruikt in plaats van een krijtbord of z’n cursus nu op pdf aan de leerlingen geeft in plaats van op papier, dan doet die eigenlijk niet aan digitaal lesgeven.”
“De verschillende rapporten bevestigen ook de commentaar die we met Vlaams Belang en een reeks onderwijsexperten al vier jaar geven: een goed ICT-beleid start met een sterke ICT-visie op school en ICT-bekwame leraren, dan pas met laptops volop inzetten op school. Maar met Digisprong heeft de vorige onderwijsminister Ben Weyts het omgekeerde gedaan”, zegt Beckers.
“Eigenlijk zegt Demir: ‘ondanks het feit dat de regering al voorzien heeft om tweemaal 200 miljoen te investeren in de voortzetting van Digisprong, gaan we terug naar de tekentafel en vertrekken we van een wit blad’. Het kan dus nog zijn dat men een deel van dat budget nog gaat versluizen naar een andere werf”, vervolgt Beckers. “Het is ook een publiek geheim dat minister Demir persoonlijk ook totaal geen voorstander is van uitgebreid digitaal onderricht, terwijl Digisprong net het paradepaardje van haar partijgenoot Weyts was. Het toont dat er binnen de N-VA soms ook maar weinig sprake is van onderwijsideologische consistentie.”
“Digitalisering moet slimmer en doordachter: massale laptopverspreiding biedt op zich geen educatieve meerwaarde”
De regering gaat dus knopen moeten doorhakken inzake de kwantiteit en intensiteit van de hardware-verdeling. “Voor ons is het bv. een mogelijke optie om in het 5de en 6de leerjaar van het lager onderwijs niet meer te werken met het principe van “één laptop per kind”, maar dat af te bouwen naar enkele toestellen per klas zoals dat nu het geval is voor de lagere leerjaren” stelt Beckers. “Maar als bepaalde onderwijssegmenten minder laptopsubsidies zouden krijgen, dan moeten de onderdelen waar wel nog volop wordt ingezet op sterk digitaal onderwijs wel beter ondersteund worden.”
“Dat betekent dus dat we daar moeten blijven inzetten op meer uren voor ICT-coördinatoren, want nu zijn die quasi 100% van hun tijd bezig met de technische aspecten van hun job, zoals het onderhoud van het hardware-park van hun school, waardoor ze amper toekomen aan pedagogisch-didactische ondersteuning van leraren. Ook moet er meer ingezet worden op betere en intensievere professionaliseringstrajecten voor leraren. Onze fractie heeft altijd gesteld dat digitalisering een middel is om te komen tot beter en adequater onderwijs, maar geen absoluut doel op zich”, besluit Beckers. “Betere digitalisering in onderwijs is niet altijd puur een kwestie van “meer, meer”, dus meer hardware en meer ICT-middelen voor meer leerlingen, maar vooral ook een kwestie van slimmer en doordachter handelen.”