Persberichten
vrijdag, 06 sep 2024

Halvering partijdotaties: tijd om daad bij het woord te voegen!

Foto: Vlaams Belang. Halvering partijdotaties: tijd om daad bij het woord te voeren!

Tijdens de voorbije verkiezingscampagne was zowat iedereen het er over eens dat er stevig moet gesnoeid worden in de rijkelijke partijdotaties. “Tijd om de stoere verklaringen en woorden om te zetten in daden”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas. Zij diende hierover in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel in.

Politieke partijen in België krijgen via de zogenaamde partijdotaties bijzonder veel financiële steun van de overheid, en dus van de belastingbetaler. “Maar zeker in tijden van budgettaire krapte kan men onmogelijk inspanningen van de bevolking vragen, en als politieke partij diezelfde inspanning weigeren”, aldus Pas. Daarom dient het Vlaams Belang in de Kamer een wetsvoorstel in om de partijdotaties te halveren. De aanvullende dotaties voor partijen die ook minstens één senator hebben, worden in het voorstel van de Vlaams-nationalistische partij helemaal afgeschaft.

“Deze legislatuur kan al ettelijke miljoenen euro bespaard worden”

“Tijdens de voorbije verkiezingscampagne pleitten zowat alle partijen voor de vermindering van de partijdotaties”, stelt Pas. “We geven ze dan ook heel graag de kans om de daad bij het woord te voegen, door ons wetsvoorstel goed te keuren.” Pas zal in de Kamer dan ook de urgente behandeling van haar wetsvoorstel vragen. “Op die manier kan deze legislatuur al ettelijke miljoenen euro bespaard worden.”