Persberichten
dinsdag, 20 apr 2021

Geen nepsollicitaties of testen: “Werkgever moet zelf aanwervingen bepalen”

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de nieuwste vorm van ‘mystery calls’. Bedrijven die vacatures uitschrijven zullen binnenkort fictieve sollicitaties krijgen, zo schreef De Tijd vandaag. “Het is de zoveelste stap in het onder valse voorwendselen stigmatiseren van onze werkgevers”, aldus Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Ik zal minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) hier dan ook komende woensdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement over bevragen.” Het Vlaams Belang haalde al meermaals aan dat het zich valselijk voordoen als iemand anders om vermeende discriminatie uit te lokken onwettelijk is. De partij diende eerder dit jaar klacht in tegen de Vlaamse regering in verband met de geplande correspondentietesten.

De Vlaamse regering verving na politieke druk de term ‘praktijktesten’ door de nieuwe term ‘correspondentietesten’ maar zal toch met valse sollicitaties vermeende discriminatie proberen uit te lokken, zo bleek eerder reeds. De Vlaamse regering heeft nu hiervoor akkoorden gesloten met 33 sectoren, waaronder de horeca, kappers, elektriciens en de kleinhandel om deze testen door te voeren. In fictieve sollicitatiebrieven zullen kandidaten met gelijkaardige profielen worden voorgesteld, maar met verschillen in geslacht, leeftijd of afkomst.

“Bedrijven en ondernemers moeten het recht hebben om met hun eigen zuurverdiende centen aan te werven wie ze willen en niet via illegale testen”

Het Vlaams Belang haalde al ettelijke keren aan dat via de correspondentietesten illegale methodes worden gebruikt met als bedoeling discriminatie aan te tonen. “Identiteitsfraude, valsheid in geschrifte en uitlokking liggen aan de basis van deze gecamoufleerde testen”, reageert Dewinter. “Het is bijzonder stuitend dat uitgerekend de Vlaamse overheid hierin het voortouw neemt. De N-VA, die zogezegd tegen de mystery calls is, levert met Jan Jambon per slot van rekening de Vlaamse minister-president.” Dewinter gaat minister Crevits dan ook ondervragen over de akkoorden die de regering met de 33 sectoren sloot. Die sectoren vertegenwoordigen maar liefst 1,9 miljoen Vlamingen in de privésector.

“Al deze mensen moeten in een democratische rechtsstaat immers de vrijheid hebben om hun eigen werknemers aan te werven”, besluit Dewinter, die tevens bemerkt dat deze strijdplannen tegen de zogenaamde discriminatie goed zijn voor een kostenplaatje van maar liefst 3.150.000 euro. “Deze kostelijke diversiteitsobsessie zorgt er enkel voor dat onze bedrijven gestigmatiseerd worden als racistisch tot het tegendeel bewezen is, en in een strikt politiek correct keurslijf worden gedwongen.”