Nieuws
dinsdag, 30 mei 2023

Geef buschauffeurs eindelijk bodycams

Foto: iStock. Geef buschauffeurs eindelijk bodycams

Gisterennamiddag werd in Antwerpen voor de zoveelste keer een buschauffeur van De Lijn aangevallen. “Ons openbaar vervoer moet veilig zijn voor de reizigers en voor het personeel”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. Daar is een krachtig lik-op-stukbeleid voor nodig. Het Vlaams Belang stelt ter bescherming van de buschauffeurs onder meer bodycams voor.

Een 35-jarige veroordeelde crimineel die was vrijgelaten met een elektronische enkelband, heeft maandag een chauffeur van De Lijn geïntimideerd en fysiek aangevallen. De busbestuurder diende slachtofferzorg te krijgen. “Een zoveelste daad van geweld op de bussen van De Lijn, maar Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) miskent steeds opnieuw het probleem”, aldus Verheyden. “Haar gepamper geeft nochtans geen enkel soelaas, integendeel.” Het Vlaams Belang stelt concrete maatregelen voor in de aanpak van de agressie en herhaalt haar pleidooi om alle buschauffeurs met bodycams uit te rusten, zoals men dat eerder al deed met de controleurs. “Dit werkt niet alleen positief als een afschrikkingseffect, maar het faciliteert ook de opsporing van de daders.”

“Enkelbandjes bieden de burger geen bescherming”

Om de veiligheid op bus, maar ook op tram en trein te garanderen, pleit het Vlaams Belang ook voor snelrecht, een tijdelijk of definitief toegangsverbod voor personen die zich ernstig misdragen en een consequente gerechtelijke recuperatie van de kosten voor vandalisme en arbeidsongeschiktheid van chauffeurs. Ook moet er volgens de partij een aparte bus-, tram- en metrobrigade van de politie komen die focust op het veilig houden van het openbaar vervoer door middel van meer controle op zwartrijden en kordatere handhaving.

Deze keer bleek de agressor een veroordeelde crimineel die vrijgelaten was met een elektronische enkelband. “Om burgers te beschermen tegen dit soort gewelddadige veelplegers zijn meer effectieve celstraffen nodig”, merkt Verheyden tot slot op. “De veralgemening van het systeem van de enkelband, waarmee men poogt de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan, zorgt er alleen maar voor dat recidivisten opnieuw criminele daden kunnen plegen, en dat valt op geen enkele manier uit te leggen. Zeker niet aan de slachtoffers.”