Garantiefonds: “regering-De Croo laat terreurslachtoffers in de kou staan”
Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat de paars-groene regering de slachtoffers van 22 maart 2016 definitief in de kou laat staan. “Dat is nu, vijf jaar na de aanslagen, heel duidelijk geworden nu via de minister van Justitie is komen vast te staan dat er geen garantiefonds zal komen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Voor slachtoffers en nabestaanden is dit een bittere pil om slikken, uitgerekend aan de vooravond van 22 maart, de dag waarop in 2016 islamistische aanslagen dood en verderf zaaiden in de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro.”
“Het zou niet meer dan correct zijn dat de overheid de slachtoffers van de terreuraanslagen via een garantiefonds zou vergoeden”, aldus Pas. “De uitbetaalde bedragen kunnen achteraf gerecupereerd worden bij de verzekeringsmaatschappijen en op die manier worden de slachtoffers, die zelf vragende partij zijn voor zo’n systeem, veel administratieve moeilijkheden bespaard.” Het Vlaams Belang wijst erop dat zo’n fonds in andere landen, zoals Frankrijk, wel bestaat.
“Dat er geen garantiefonds komt, is een zoveelste klap in het gezicht van de slachtoffers”
“De Belgische overheid laat nu al vijf jaar de slachtoffers aan hun lot over”, stelt Pas vast. “Meer nog, ze worden in hun zoektocht naar de financiële compensatie waar ze recht op hebben, actief tegengewerkt. Door van de procedures een onoverzichtelijk en onontwarbaar juridisch kluwen te maken, hoopte men dat moegestreden slachtoffers uiteindelijk hun vraag naar vergoeding zouden laten vallen.” Uiteindelijk werd het zo erg dat er al slachtoffers zich genoodzaakt zagen om de Belgische staat te dagvaarden.
Eerder deze week werd bekend dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een project zal steunen waarbij een Nederlandstalige en een Franstalige coach op pad zullen gaan om gesprekken te hebben met overlevenden van de aanslagen. “Dat is de aandacht afleiden van de essentie en de mensen met een kluitje in het riet sturen”, reageert Pas. “Op die manier zouden de slachtoffers zogezegd niet meer het gevoel mogen hebben er alleen voor te staan. Maar zolang ze worden tegengewerkt en niet eens op een passende wijze vergoed worden, is dat uiteraard onmogelijk. Men staat er nog steeds alleen voor, zeker nu er geen garantiefonds komt.”
Dat er na vijf jaar nog geen afhandeling is voor de slachtoffers van 22 maart, is voor het Vlaams Belang onbegrijpelijk, om niet te zeggen wraakroepend. “Ze moeten erkenning krijgen op elk vlak”, besluit Pas. “We zullen de bevoegde minister hierover ondervragen.” Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) diende ondertussen een interpellatie in tot volledige schadevergoeding van de slachtoffers van 22 maart 2016.