Persberichten
dinsdag, 30 jun 2020

Franstalige jeugdrechters in Brussel staken: “Verkeerd signaal”, zegt Vlaams Belang

Sinds maandagmorgen voeren de Franstalige jeugdrechters in Brussel actie. De minderjarige verdachten worden hierdoor niet meer ondervraagd en moeten dus worden vrijgelaten. De actie is een dringende oproep naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om het gebrek aan personeel aan te kaarten. De jeugdrechters vragen dringend versterking. Het Vlaams Belang vindt dit begrijpelijk, maar bestempelt zowel de actie als het getreuzel van minister Geens als “een volledig fout signaal.”

De griffies van de rechtbanken in Brussel kampen met een personeelstekort, dat is al langer een probleem. De Franstalige jeugdrechtbank voert nu echter op een merkwaardige manier actie om de aandacht van de minister te trekken. Minderjarige verdachten die bij politieacties worden opgepakt, worden niet gehoord door de jeugdrechter en dus vrijgelaten. De jeugdrechters zijn zinnens hun actie vol te houden tot er een overleg plaats vindt met het kabinet van minister van Justitie Koen Geens.

“Geens moet zijn beloftes nakomen en zijn job doen, maar deze actie werkt averechts”

Het Vlaams Belang erkent de grieven die er bestaan op Justitie en klaagt evenzeer de onevenredige werkdruk aan. Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang) zal hierover minister Geens ondervragen, en zal aandringen dat Geens zijn beloftes om dit recht te trekken, zo snel mogelijk uitvoert, want is het al lang geen vijf voor twaalf meer”. De partij stelt zich echter kritische vragen bij de manier van actie voeren.

“Het vertrouwen tussen de minister en de rechtbanken is blijkbaar volledig zoek”, stelt ook senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel. De oorzaak van het criminaliteitsprobleem in Brussel, en vooral die van de jeugdcriminaliteit, is het gevoel van straffeloosheid dat jonge boefjes ervaren. Ze staan dikwijls sneller op straat dan dat ze worden opgepakt. Als nu de jeugdrechters zelf er ook de brui aan geven, is het hek volledig van de dam. De noodkreet op zich is echter begrijpbaar: dit land besteedt onvoldoende aandacht aan zijn kerntaken zoals veiligheid en justitie. Wij pleiten voor meer aandacht, maar ook voor een hervorming van het jeugdsanctierecht in Brussel!”