Persberichten
dinsdag, 27 aug 2024

Facebook censureert in opdracht VS-regering. “Wie geeft opdracht daartoe tegen Vlaams Belang?”

Foto: iStock. Facebook censureert in opdracht VS-regering. “Wie geeft opdracht daartoe tegen Vlaams Belang?”

Volgens Mark Zuckerberg, topman van Meta, heeft de Amerikaanse overheid Facebook tijdens de coronapandemie "onder druk gezet" om berichten over het virus te censureren. In een brief aan Congresleden stelt hij dat dit fout was. Ook werden in oktober 2020 posts rond Hunter Biden onderdrukt, op vraag van de FBI. “Dit is bewijs dat links-liberale regeringen de vrijheid van meningsuiting en de democratie zelf onderdrukken”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). Zou het bij ons eigenlijk anders zijn?”

In 2021 oefenden hooggeplaatste ambtenaren van de regering-Biden, waaronder medewerkers van het Witte Huis, maandenlang druk uit op Facebook-teams om bepaalde covid-19-inhoud, zoals humor en satire, te censureren. Facebook verwijderde in iets meer dan een jaar tijd ruim 20 miljoen berichten en video's. “Dat een overheid zo rechtstreeks tussenkomt in het publieke debat zou grote zorgen moeten baren. Dit zijn regelrechte Chinese praktijken”, aldus Vandendriessche. 

“Nu moet onderzocht worden of en welk aandeel de Belgische overheid heeft aan totalitaire censuur in ons land”

Zuckerberg is niet de enige techleider die kritisch is op het verleden van sociale mediaplatforms; ook Jack Dorsey, voormalig topman van Twitter, vond dat het blokkeren van bepaalde berichten te ver ging. “Ook in België is op sociale media censuur al jaren schering en inslag. Vlaams Belang, de grootste oppositiepartij, wordt al jaren gecensureerd. Openlijk door berichten te censureren, maar ook subtieler, door te schaduwbannen”, zegt Vandendriessche. “Dat is een praktijk waarmee berichten wel gepost kunnen worden, maar andere gebruikers deze berichten niet meer te zien krijgen. Zo worden informatiestromen gemanipuleerd om verkiezingen te beïnvloeden.”

In juni van dit jaar besliste het Hof van Beroep in Gent nog dat Facebook een schadevergoeding moest betalen aan Vandendriessche. Facebook legde hem maandenlang een schaduwban op, waardoor de berichten minder zichtbaar werden. Dit werd bewezen geacht. “Het bestaan van zulke censuurpraktijken werd nochtans jarenlang ontkend. Het blijkt echter dat Big Tech verkiezingen kan beïnvloeden door bepaalde meningen te promoten of onzichtbaar te maken. Nu moet onderzocht worden of en welk aandeel de Belgische overheid heeft aan totalitaire censuur in ons land”, besluit Vandendriessche. “Zijn er contacten tussen de Belgische regering, de kabinetten en de administraties, en socialemediabedrijven? Wat wordt daar besproken? Is de Belgische regering net zoals de Amerikaanse betrokken bij het censureren van de oppositie en het manipuleren van onze democratie?”