Facebook beïnvloedt Australisch referendum: “Facebook controleert geen feiten, maar manipuleert de democratie”
Facebook, samen met twee universiteiten in Australië, leidt een campagne om nieuwsberichten in Australië te censureren om zo de verkiezingen te beïnvloeden. Hoewel Facebook claimt dat factchecks op het platform onafhankelijk gebeuren, blijkt nu dat het in een geheim commercieel contract zelf factcheckers jaarlijks betaalt. “Facebook meet zich een monopolie op de waarheid aan”, vindt Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang. “Dit is gevaarlijk voor de werking van de democratie. Big Tech moet dringend ontmanteld worden.”
De Royal Melbourne Institute of Technology of RMIT, een Australische universiteit, werd aangesteld door Facebook om berichten te factchecken. Zo censureerde RMIT verschillende posts van Australische journalisten. In het verleden hield Facebook altijd vol dat het zelf geen factcheckers aanstelde. Elke fact-check organisatie zou gecertificeerd zijn door het International Fact Checking Network, of IFCN. De certificatie voor RMIT liep echter reeds af in december 2022, maar toch liet Facebook de censuur van Australische journalisten blijvend toe. Bovendien werd de universiteit 740.000 dollar per jaar betaald om dit te doen. “Bedrijven als Facebook moeten dringend ter verantwoording geroepen worden”, zegt Vandendriessche. “Dergelijke ongeoorloofde inmenging is een bedreiging voor de democratie.”
“Het is niet aan Big Tech bedrijven om bepaalde informatie weg te laten of de zichtbaarheid ervan te verminderen”
Het is niet de eerste keer dat Facebook onder vuur ligt voor ondemocratische praktijken. In het verleden kwam ook al het ‘shadowbannen’ aan het licht, waarbij Facebook het bereik van sommige gebruikers drastisch verminderde, zonder hen daar zelf over in te lichten. “De algoritmes van Facebook moeten openbaar gemaakt worden”, aldus Vandendriessche. “Mensen moet weten op basis van welke informatie ze posts krijgen voorgesteld, en zelf kiezen of ze posts chronologisch krijgen of niet. Het is niet aan Big Tech bedrijven om bepaalde informatie weg te laten of de zichtbaarheid ervan te verminderen.”
In april 2022 lanceerde het Vlaams Belang haar ‘Big Tech brochure’ waarin het oplossingen voorstelt om de macht van sociale mediaplatformen aan banden te leggen. “Sociale mediaplatformen zijn een belangrijke rol gaan spelen in de werking van de democratie”, besluit Vandendriessche. “Door die platformen Open Source te maken, met hogere transparantie en een wettelijk kader, zorgen we ervoor dat de rol niet op activistische wijze wordt ingevuld.”