“Extralegale voordelen moet een positieve keuze zijn”
Meer dan de helft van de werkgevers laat het personeel zelf kiezen of ze een gedeelte van hun loon willen omzetten in extralegale voordelen zoals extra vakantiedagen. “Dit systeem heeft ook nadelen. Zo tellen de bedragen die naar extralegale voordelen gaan niet mee voor het pensioen”, reageert Kamerlid Hans Verreyt. “Maar vooral de achterliggende oorzaak van de stijgende populariteit van het systeem, de torenhoge loonkost, is problematisch. De belastingen op arbeid moet drastisch naar beneden, zodat werknemers geen negatieve keuze hoeven te maken.”
Ongeveer 54 procent van de bedrijven laten hun werknemers een deel van het loonpakket zelf samenstellen. Deze werknemers kunnen een gedeelte van hun brutoloon omzetten in extralegale voordelen zoals een bedrijfsfiets, een smartphone of extra vakantiedagen. “Op korte termijn is dat voordelig voor de werknemers”, aldus Verreyt. “Aangezien gemiddeld 52,6 procent van het brutoloon wordt wegbelast bij uitbetaling, krijgen ze op die manier veel meer terug voor hun brutoloon.”
“Werknemers vermijden belasting op arbeid, maar offeren deel van hun pensioen op”
Op lange termijn kan het systeem echter nadelige gevolgen hebben op het pensioenbedrag van de werknemer. Op de bedragen die gespendeerd worden aan de extralegale voordelen worden geen sociale bijdragen betaald. Het gevolg is dat ze niet meetellen voor het pensioen. “Werknemers kiezen dus voor extralegale voordelen om de torenhoge belastingen op arbeid te vermijden, maar offeren hiervoor een deel van hun pensioen op”, gaat Verreyt verder. “Door de immense loonlasten worden werknemers in de richting van extralegale voordelen geduwd. De negatieve impact op hun pensioen nemen ze er noodgedwongen bij.”
“Het Vlaams Belang pleit voor een drastische verlaging van de torenhoge belastingen op arbeid, zodat werkgevers en werknemers niet langer gedwongen worden om te kiezen voor extralegale voordelen, maar een positieve keuze kunnen maken”, besluit Verreyt. “We blijven de regering dus oproepen eindelijk werk te maken van de optrekking van de belastingvrije som.”