Persberichten
maandag, 31 mrt 2025

Etnische profilering nodig in strijd tegen drugs

Foto: iStock. Etnische profilering nodig in strijd tegen drugs

Tijdens het eerste trimester van vorig jaar werden 13.921 drugsfeiten geregistreerd. Zo blijkt uit cijfers van de federale politie die Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) opvroeg. “De daders en verdachten van die feiten zijn heel vaak van vreemde afkomst of nationaliteit”, aldus Depoortere. “De parameters ‘nationaliteit en afkomst’ moeten dringend aan de criminaliteitsstatistieken worden toegevoegd. Want zonder compleet daderprofiel zijn efficiënte maatregelen onmogelijk.

In de periode van drie maanden waarin omzeggens 14.000 drugsfeiten werden opgetekend, vonden ook 39, meestal aan het drugsmilieu gelieerde, bomaanslagen plaats. “En ondertussen zijn er in onze hoofdstad nagenoeg wekelijks schietpartijen op klaarlichte dag”, stelt Depoortere. “Terwijl De Wever spelletjes speelt met zijn ‘taskforce’ is er van effectieve maatregelen nog altijd geen sprake.”

“Oververtegenwoordiging van vreemdelingen wordt angstvallig verzwegen”

Na de ‘Belgen’, komen de Marokkaanse staatsburgers het meest voor onder de verdachten van de drugsfeiten. Algerije (plaats 5), Tunesië (plaats 7) en Afghanistan (plaats 10) staan eveneens in de top 10. “Net zoals in onze gevangenissen, is er ook in de criminaliteitsstatistieken een ruime oververtegenwoordiging van vreemdelingen”, aldus nog het Kamerlid. “Een oververtegenwoordiging die om electorale en politieke redenen angstvallig wordt verzwegen. Op die manier poogt men de kiezers en misschien ook zichzelf wijs te maken dat het probleem niet bestaat. Maar het probleem is hier minstens even erg als in de landen waar deze statistieken geen taboe zijn.”

Het Vlaams Belang roept op om de etniciteit van de daders altijd te registreren, zoals ook in buurlanden als Nederland gebeurt. “Zonder etnische profilering is er geen sprake van een compleet daderprofiel, en kunnen we ook geen daadkrachtige maatregelen nemen”, besluit Depoortere. “Wegkijken van de feiten lost niets op. Integendeel.”